Čínské akcie po jednáních se Spojenými státy výrazně klesly

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Čínské akcie, ilustrační foto
Čínské akcie, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Čínské akcie dnes výrazně oslabily, náladu na trhu zhoršila mimo jiné ostrá názorová výměna mezi představiteli americké a čínské delegace na úvod bilaterálních jednání na Aljašce. Investoři jsou kvůli tomu opatrnější a podle analytiků se i méně pouštějí do rizikovějších transakcí. Akciové indexy tak smazaly veškeré zisky, které nabraly od začátku týdne.

Hlavní index CSI 300, v němž jsou obsaženy nejkvalitnější akcie na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 2,62 procenta a uzavřel na 5007,09 bodu. Finanční sektor klesl o 2,5 procenta, index zaměřený na spotřebitele o tři procenta a realitní sektor o 3,2 procenta.

Na Aljašce se sešly zástupci USA a Číny, jde o první osobní jednání představitelů obou zemí od lednového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do úřadu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken tam Čínu obvinil z autoritářství, zatímco představitel čínské komunistické strany Jang Ťie-čch' označil postoj Washingtonu za pokrytectví.

Čínské akcie reagovaly i na čtvrteční prudký pokles cen technologických akcií v USA, kde index Nasdaq Composite odepsal 3,02 procenta na 13.116,17 bodu. Na jeho propad měl zásadní vliv pokračující růst výnosů klíčových dluhopisů americké vlády, který předjímá zrychlení inflace a později také zvyšování úrokových sazeb.