Evropské burzy se vracejí na výsluní. Propříště mohou trumfnout Wall Street

Německé akcie jsou zhruba o sedm procent nad svým předpandemickým vrcholem.

Německé akcie jsou zhruba o sedm procent nad svým předpandemickým vrcholem. Zdroj: Reuters

Burzovní Evropa slaví. Panevropský akciový index Eurostoxx 600 mapující akcie nejvýznamnějších kontinentálních firem sahá po svých maximech před koronavirovou pandemií. Děje se tak po téměř šestnácti měsících, návrat na předkrizové úrovně ale starému kontinentu trval třikrát déle než Americe. Pro investory znamená návrat k vrcholům zhruba 52procentní výnos od pandemického propadu loni v březnu.

Kontinentální trhy těží z širšího zastoupení ekonomických odvětví, která se do hledáčku akciových investorů dostala intenzivněji až v posledních měsících, navíc je prý Evropa stále relativně levná. 

„Evropské akcie mohou propříště dosahovat lepších výsledků než Wall Street. Hrozba inflace, a tedy i růstu úrokových sazeb, může více podpořit takzvané hodnotové akcie před těmi růstovými, typicky technologickými,“ soudí analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. Kontinentální trhy na rozdíl od Spojených států sázejí více na tradiční odvětví, jako jsou banky a pojišťovny, firmy profitující z růstu cen komodit, či třeba výrobce luxusního zboží.

„To nyní Evropě pomáhá více než Americe, rotace ve prospěch Evropy se také většinou děje na obecně rostoucím trendu,“ připomíná předseda Asociace pro kapitálové trhy Martin Řezáč.

Některé evropské trhy už svá předkrizová maxima vysoko překonaly. O zhruba sedm procent nad předkrizovým maximem je německý akciový index Dax, kterému v poslední době výrazně pomáhají zejména automobilky v čele s koncernem Volkswagen.

Dokonce o takřka deset procent výše jsou pak nizozemské či irské akcie. Pandemickým vítězem jsou ovšem prozatím švédské akcie, když tamní indexy z rodiny Omx posílily zhruba o pětinu. „Ze sektorů jsou favority průmyslové podniky, infrastruktura, banky a IT,“ soudí analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Většina evropských burz ovšem zatím za svou slavnější minulostí stále zaostává. „Pokud jde o schopnost lépe se vypořádat s těžkými vnějšími zásahy do chodu ekonomiky, investoři favorizují oproti Evropě Ameriku,“ zdůrazňuje Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz. Americké akcie jsou tak oproti předkrizovému vrcholu aktuálně o zhruba 23 procent výše.

Mírně v řádu nižších procent pod svým předpandemickým vrcholem jsou tak například stále francouzské, italské, rakouské, ale kupříkladu i švýcarské akcie. Zdaleka pod svými někdejšími vrcholy pak zůstávají se zhruba desetiprocentním zpožděním španělské akcie, osm procent na předpandemický vrchol ztrácí i burza v řeckých Aténách.

Pražská burza dluží svým investorům aktuálně zhruba pět procent ze svých lednových maxim, obdobná situace vládne i na maďarské burze. Deset procent ve ztrátě jsou pak zatím investoři v Polsku.

„Region střední Evropy je momentálně pravděpodobně vůbec nejlevnějším regionem na celém světě. Střední Evropa v posledních letech za globálními akciovými indexy výrazně zaostávala a právě rok 2021 by mohl rokem právě středoevropských akcií,“ dodává akciový stratég Consequ Michal Stupavský. Relativně laciná je ale Evropa jako celek.

„Ocenění evropských indexů jsou nižší než v případě USA. Evropské akcie se obchodují zhruba na 18násobku čistého ročního zisku, americké na 23násobku,“ připomíná relativně příznivé ceny kontinentálních akcií ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zásadní podporou evropské akcie podle něho může být evropský Fond postpandemické obnovy. „Znamená pozitivní institucionální katalyzátor, který povede může vést k dalšímu posilování akcií evropských firem,“ dodává Pfeiler.