Čínské ekonomice hrozí tvrdé přistání, varuje exšéf ekonomů MMF

Produkce oceli v Číně

Produkce oceli v Číně Zdroj: CTK

Největší hrozbou pro světovou ekonomiku je nyní riziko prudkého útlumu v Číně. V rozhovoru s BBC to řekl bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kenneth Rogoff. Čínská ekonomika podle něj zpomaluje výrazněji, než se ukazuje v oficiálních údajích, a u jednoho z motorů světové ekonomiky nelze vyloučit ani kalamitu v podobě "tvrdého přistání".

"Čína prochází vekou politickou revolucí. Myslím, že tato ekonomika zpomaluje mnohem více, než ukazují oficiální čísla," řekl Rogoff. Za povážlivý označil zejména problém rozsáhlých dluhů z úvěrů, které byly až dosud motorem růstu druhé největší ekonomiky světa.

Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) před týdnem uvedla, že nadměrný růst úvěrů v Číně signalizuje rostoucí riziko bankovní krize v zemi. Poměr dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) Číny překročil v prvním čtvrtletí 30 procent a je zdaleka nejvyšší mezi významnými světovými ekonomikami.

"Každý říká, že Čína je jiná, že stát tam vlastní všechno, co potřebuje ke kontrole ekonomiky," řekl Rogoff, který byl ekonomem MMF na počátku tisíciletí a nyní je profesorem ekonomie na Harvardově univerzitě. "Platí to ale jen do určité míry. Už nyní tam zažívají dost tvrdé přistání a mám obavy, že Čína bude stále větším problémem," dodal.

Podle Rogoffa zatím světová ekonomika nemá za Čínu náhradu. "Jednou by se jí mohla stát Indie, ta ale zatím co do velikosti zaostává," řekl ekonom.

Vedle Číny je nyní podle Rogoffa velkou nejistotou pro světovou ekonomiku výsledek prezidentských voleb v USA. Rogoff je nervóznější z možného vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa, "jen proto, že se neví, co by následovalo". Velmi se mu ale nelíbí protekcionistická obchodní politika obou kandidátů.

Dopady vystoupení Británie z Evropské unie na ekonomiku nejsou podle Rogoffa jasné. Zatím totiž není znám obchodní model, na němž se obě strany dohodnou, ani se neví, jak si evropská ekonomika v době takzvaného brexitu povede.