Čínské úřady uzavřely továrnu podezřelou ze znečišťování

ilustrační foto

ilustrační foto

Čínské úřady rozhodly uzavřít továrnu na solární panely na východě země. Zastavení provozu předcházely třídenní protesty stovek vesničanů, kteří poukazovali na znečišťování životního prostředí. Někteří z nich se dokonce vloupali do objektu, zničili kanceláře a převrátili firemní auta.

Vesničané začali proti provozu nedaleko Šanghaje protestovat po úhynu velkého množství ryb v místní řece. Testy vzorků vody prokázaly přítomnost nebezpečně velkého množství fluoridů.

Při nepokojích byla podle čínských médií zadržena dvacítka lidí. Jednoho člověka prý policie zatkla kvůli šíření poplašných zpráv, protože na internetu zveřejňoval informace o tom, že někteří obyvatelé trpí leukémií a dalšími nádorovými onemocněními.

Provozovatel se za problémy omluvil a slíbil, že vše uvede do pořádku. „Cítíme, že je společensky zodpovědné nejdříve továrnu uzavřít a potom podniknout nápravná opatření,“ citovala média představitele společnosti, která je dceřinou firmou JinkoSolar Holding Co.

Chemikálie se podle tvrzení firmy do vody dostaly zřejmě během lijáku na konci srpna. Místní úřad pro ochranu životního prostředí ale uvedl, že zařízení už od jara upozorňoval na to, že nesplňuje některé normy.

Případy občanských nepokojů kvůli znečišťovatelům v Číně v poslední době přibývají. Minulý měsíc musela město Ta-lien opustit jedna chemička poté, co se do ulic vydalo na 12 tisíc lidí. V uplynulém týdnu byly zase kvůli podezřením z úniků toxických látek zavřeny dvě továrny v Šanghaji.