Čínský disident Čchen prý odletěl do USA

Čchen Kuang-čcheng

Čchen Kuang-čcheng Zdroj: profimedia.cz

Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng odletěl dnes s rodinou z Pekingu do USA. Informovala o tom agentura AP. Do poslední chvíle byl odlet nejistý, protože Čcheng na letišti čekal několik hodin na pas. Ve Spojených státech, které kolem tohoto případu měly s Čínou spor, chce studovat práva.

Dle AP je čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi na palubě letadla společnosti United Airlines, které z Pekingu odstartovalo v 11:50 SELČ. Na newyorském letišti Newark má přistát večer místního času.

K letadlu rodinu převezli zvláštní dodávkou a disident byl palubu dopraven s pomocí výtahu v kolečkovém křesle. Čchen byl dnes narychlo propuštěn z nemocnice, kde byl od 2. května a čekal na vydání cestovních dokladů. Přímo z nemocnice byla rodina převezena na letiště, ale dlouho bylo nejisté, zda bude moci odcestovat, protože Čchen sdělil, že pas v ruce nemá.

Disidentův odlet uzavírá měsíční ságu, která ohrozila americko-čínské vztahy. Čchen brojil proti nuceným potratům a sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a nesouhlasil ani s vyvlastňováním majetků bez adekvátní náhrady. V dubnu utekl z domácího vězení na americké velvyslanectví, odkud byl později převezen do nemocnice, kde pobýval od 2. května. Citlivý případ se navíc řešil v době, kdy do Pekingu směřovala ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Čínské úřady sice oznámily, že Čchenovi umožní odjet, avšak zřejmě se mstí na jeho příbuzných a jeho domovskou vesnici Tung-š'-ku v provincii Šan-tung odřízly od světa.