Citigroup ruší páteční videokonference. Chce pomoci psychice zaměstnanců

Citigroup vyslyšela prosby zaměstnanců pracujících z domova a upravila příslušný manuál.

Citigroup vyslyšela prosby zaměstnanců pracujících z domova a upravila příslušný manuál. Zdroj: Reuters

Videokonference v pátek jsou v Citigroup minulostí.  (ilustrační foto)
Citigroup vyslyšela prosby zaměstnanců pracujících z domova a upravila příslušný manuál.
Citigroup vyslyšela prosby zaměstnanců pracujících z domova a upravila příslušný manuál.
4
Fotogalerie

Americká nadnárodní skupina Citigroup se rozhodla zrušit veškeré páteční videokonference. Ponechá tak zaměstnancům prostor pro plnění běžných pracovních úkonů a umožní jim tak vrátit se alespoň částečně zpět k běžné pracovní době. Problém nadměrného vytížení zaměstnanců během pandemie řeší i velká bankovní trojka v Česku.

Citigroup vyslyšela prosby zaměstnanců pracujících z domova a upravila příslušný manuál. Lidé jsou během home office mnohem vytíženější z hlediska množství hovorů ale i nedodržování běžné pracovní doby. Často jsou nuceni být neustále na příjmu, což by v případě běžného kancelářského režimu nepřipadalo v úvahu. Citigroup se proto rozhodla nevyčkávat na návrat běžného režimu a snaží se předejít vyhoření svých lidí, jak informuje agentura Bloomberg

Jedna z největších světových bank chce zrušením pátečních videokonferencí přimět i další velké společnosti, aby upravily své manuály pro práci z domova. Část zaměstnanců v některých velkých firmách totiž zvažuje svůj odchod a říkají, že během pandemické doby už jen bojují a snaží se přežívat.

Problém práce z domova se týká i tuzemských velkých firem včetně velké bankovní trojky. „Každý tým se přizpůsobuje, nejlépe jak umí, situaci a potřebám svých lidí a svých specifických agend, některé týmy experimentují s jedním dnem či půldnem týdně bez schůzek, jiné se zkracováním schůzek a tak dále,“ sdělil Ondřej Vychodil, výkonný ředitel oblasti Lidské zdroje skupiny ČSOB. Dodává však, že na úrovni banky či skupiny ČSOB k žádné centrálně uplatněné změně pravidel schůzek do této chvíle nedošlo. 

Ve velkých firmách se s takovou myšlenkou zatím experimentuje spíše na úrovni jednotlivých týmů, nikoliv celofiremně. V řadě týmů České spořitelny už pátky bez schůzek fungují. „Zároveň probíhá intenzivní debata o tom, zda a za jakých podmínek by bylo realizovatelné zavést toto pravidlo nejen v jednotlivých týmech, ale také na úrovni celé banky nebo její významné části,“ vysvětluje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny. 

Raiffeisenbank zatím nad takovým krokem přemýšlí. „Momentálně mapujeme interní zájem a zkušenosti ve firmách, které již toto pravidlo zavedly,“ oznámila Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Během minulého týdne jsme na twitterovém účtu Deníku E15 vytvořili anketu, ve které jsme se lidí tázali, zda jim jejich zaměstnavatel umožňuje den bez hovorů, emailů a schůzek a zda nějak pečuje o jejich duševní zdraví. Ze všech hlasujících zaznamenalo 74,5 procent lidí, že nic takového jejich zaměstnavatel nenabídl a že pro jejich duševní očistu nedělá nic. 

Americká skupina Citigroup zaměstnává přes 200 tisíc zaměstnanců po celém světě. Kromě zrušení pátečních videokonferencí se také rozhodla vytvořit celodenní odpočinek s názvem Citi Rest Day, který by měl připadnout na 28. května. Připouští, že její přístup může působit nezvykle, ale pokud povede ke zlepšení psychiky během pracovního týdne, měla by vést také k vyššímu a spolehlivějšímu pracovnímu výkonu zaměstnanců.