Členství v EU nemá alternativy, vzkázal Cameronovi britský průmysl

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Podmínkou britského ekonomického úspěchu je zachování plného členství v Evropské unii. Takový vzkaz vyslala britskému premiérovi Davidu Cameronovi Konfederace britského průmyslu (CBI). Camerona za jeho rebelii proti nominaci Jeana-Claudea Junckera na příštího předsedu Evropské komise kritizuje i opozice.

„EU je naším největším exportním trhem a zůstává základem naší ekonomické budoucnosti,“ cituje deník Financial Times generálního ředitele CBI Johna Cridlanda. „Naše členství podporuje pracovních místa, zrychluje hospodářský růst a posiluje naši mezinárodní konkurenceschopnost,“ uvedl Cridland.

CBI důrazně odmítá názor některých konzervativců, že Británii by k udržení nynější ekonomické pozice stačila určitá forma přidružení k Evropské unii. „Alternativy plného členství by prostě nefungovaly. Byli bychom vázáni pravidly, která bychom nemohli ovlivnit,“ prohlásil Cridland.

Podle něj mají v EU „širokou podporu“ potřebné reformy jako dokončení jednotného trhu a omezení regulace. Británie by proto měla zůstat uvnitř bloku a zasadit se o potřebné změny.

Miliony zaměstnanců v ohrožení, varuje opozice

Cameron loni přislíbil, že v roce 2017 uskuteční referendum o členství Británie v Evropské unii, pokud jeho konzervativci příští rok vyhrají parlamentní volby. Nyní se objevily obavy, že odchod Británie z EU by mohl urychlit neúspěch premiérovy snahy o zablokování nominace lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera na příštího předsedu Evropské komise.

Podle šéfa labouristické opozice Eda Milibanda představuje Cameron v důsledku své porážky v Bruselu „reálné nebezpečí“ pro britskou ekonomiku. Miliband v příspěvku do listu The Sunday Times uvedl, že premiérův „debakl“ při Junckerově nominaci přiblížil Británii k odchodu z EU, a ohrozil tak tři miliony pracovních míst a desetitisíce podniků.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Cameronův tvrdý postoj vůči EU slaví u voličů úspěch. Premiér se proto vysloužil mnohá obvinění, že riskuje členství v EU, jen aby před květnovými volbami získal hlasy na úrok rychle posilující strany UKIP, která voličům slibuje vystoupení Británie z EU.