Clintonová přijela do Prahy lobbovat pro Westinghouse v temelínské zakázce

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiletěla dnes po 2. hodině SEČ ze Spojených států do Prahy. Hlavním tématem její návštěvy bude pravděpodobně energetická politika, konkrétně nabídka firmy Westinghouse na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Clintonovou, která v české metropoli stráví necelých 11 hodin, přijme nejdříve ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, poté premiér Petr Nečas. V plánu má také setkání se zástupci nejsilnější opoziční strany ČSSD, zřejmě předsedou Bohuslavem Sobotkou a stínovým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Tendr na rozšíření Temelína je v současnosti jedno z nejaktuálnějších témat česko-amerických vztahů. Americko-japonský koncern Westinghouse je jedním ze dvou zbývajících uchazečů o vybudování třetího a čtvrtého bloku. Americká diplomacie proto zvyšuje svou aktivitu.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Francie a Ruska, odkud pocházejí další zájemci o zakázku vypsanou polostátní firmou ČEZ. Ta by měla vyhlásit předběžné výsledky na přelomu roku. O Temelín se ucházejí vedle koncernu Westinghouse česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

České úřady uvedly, že mezi tématy bude „politická a ekonomická spolupráce včetně kooperace v civilní jaderné oblasti, společná podpora demokracie a lidských práv ve světě a aktuální otázky mezinárodního dění“. Podle amerického velvyslanectví bude Clintonová s českými politiky řešit „posílení energetické nezávislosti“. Česká vláda uvádí, že se snaží rozdělit dodávky strategických surovin a snížit energetickou závislost na Rusku.

Do ČR dorazila Clintonová shodou okolností v den, kdy by na jednání Bezpečnostní rady státu mělo vyjít najevo, jestli čeští vojenští piloti budou i v dalších letech létat na stíhačkách Gripen, či zda ministerstvo obrany vypíše výběrové řízení, kterého by se mohli účastnit i další výrobci. V takovém případě by zřejmě americká diplomacie tvrdě podporovala případnou nabídku amerických letadel F-16.

Šéfka americké diplomacie by kolem 13:00 měla odletět do Bruselu, kde bude schůzka ministrů zahraničí zemí NATO. V rámci cesty po Evropě mezi 3. a 7. prosincem navštíví ještě Dublin a severoirský Belfast.

Clintonová přijela do Česka po necelém roce. Loni v prosinci se se svým manželem Billem, bývalým prezidentem USA, zúčastnila pohřbu Václava Havla. V předchozích letech tu byla též v delegaci dalšího amerického demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Schwarzenberg se s Clintonovou setkal v zámoří letos v září. Oba tehdy hovořili o vojenské spolupráci, například o dalších plánech v Afghánistánu. Tam nyní působí přes 500 českých vojáků, spojenecké jednotky se ale do konce roku 2014 z Afghánistánu postupně stahují. Téma vojenské spolupráce by ministři mohli otevřít i nyní v Praze.

Clintonová po volbách skončí v politice. Mnozí tomu nevěří