Clintonová ruší nejbližší kampaň kvůli zdraví, Trump jí přeje uzdravení

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Volební tým prezidentské kandidátky amerických demokratů dnes uznal, že poskytl příliš málo informací o zdraví Hillary Clintonové, kterou ohrožuje zápal plic. Mluvčí osmašedesátileté političky, která se nyní léčí pomocí antibiotik, připustil, že informace měla veřejnost dostat dříve, a slíbil, že bude v příštích dnech zveřejňovat podrobnosti.

Přijít s detailní zprávou o svém zdraví se chystá rovněž republikánský konkurent Clintonové Donald Trump, který dnes své rivalce popřál brzké uzdravení. Sama Clintonová uvedla, že se již cítí lépe.

Politička musela v neděli v dusivém vedru odejít z pietního shromáždění na počest obětí útoků z 11. září 2001 o hodinu dřív a cestou do přistaveného vozu omdlela. Do auta ji usadili tělesní strážci. Situaci nevylepšila ani osmihodinová pauza, během níž novináři museli čekat na podrobnější zprávu volebního štábu Clintonové o jejím zdravotním stavu.

„Když se nad tím zpětně zamyslím, mohli jsme to zvládnout lépe, kdybychom rychleji poskytli více informací,“ řekl televizi MSNBC mluvčí Clintonové Brian Fallon. Podle něho se celý tým snažil zajistit, aby Clintonová byla v pořádku, místo aby někdo informoval veřejnost o jejím zdravotním stavu.

Velké obavy rozpoutal zejména videozáznam okamžiku, v němž se Clintonové podlomila kolena. Ten poskytl médiím někdejší hasič původem z Česka Zdeněk Gažda, který se sám označil za jejího stoupence. „Viděl jsem (bývalou) ministryni, jak čekala na auto, které pak přijelo a ona nedokázala nastoupit dovnitř, místo toho jí museli pomoct. Ztratila botu a tak dále,“ řekl zpravodajskému webu buzfeed.com český rodák, který již 24 let žije v USA.

První informace přitom říkaly, že šlo o kolaps z horka a dehydratace, až později volební štáb připustil, že Clintonová má zápal plic. Tato diagnóza však byla jejímu okolí známa už v pátek. Podle agentury Reuters jsou obavy o zdraví bývalé první dámy opodstatněné a dříve zlehčované Trumpovy výroky o její chabé fyzické kondici už nelze smést ze stolu.

Newyorský magnát, který v minulosti rád upozorňoval na údajné zdravotní problémy své soupeřky, dnes v rozhovoru pro televizi Fox News popřál Clintonové brzké uzdravení. „Doufám, že se dá dohromady, vrátí se do kampaně a uvidíme ji v předvolebních televizních debatách,“ prohlásil Trump. První debata kandidátů je plánovaná na 26. září.

Na otázku moderátora, zda má být zdraví tématem volební kampaně, Trump odpověděl kladně. „Minulý týden jsem sám absolvoval prohlídku a jakmile dostanu výsledky, zveřejním velmi, velmi podrobné údaje,“ slíbil sedmdesátiletý kandidát.

Do Kalifornie nepojede

Clintonová zrušila dvoudenní cestu do Kalifornie, kde chtěla na svou kampaň získat další peníze při dárcovských večírcích. Neobjeví se ani v plánovaných talk show. Zotavení ze zápalu plic podle expertů trvá obvykle zhruba týden, může být ale delší v závislosti na průběhu onemocnění. V USA je zápal plic osmou nejčastější příčinou smrti.

Sama Clintonová již dnes na twitteru uvedla, že se cítí lépe a její stav se zlepšuje. „Jako každý, kdo kvůli nemoci ležel doma a nemohl do práce, se nemůžu dočkat, až se tam vrátím. Uvidíme se zase brzo při kampani,“ vzkázala svým příznivcům. Nedělní epizoda dodá argumenty těm, kteří opakovaně upozorňují na chabou tělesnou schránku devětašedesátileté političky, soudí Reuters. Podle červencové lékařské zprávy se ale Clintonová těší „skvělému zdraví“.

Volební kampaň je v USA mimořádně náročná, kandidáti se špatně stravují, málo spí a jsou vystaveni stresům. Trump se netají svou náklonností k rychlému stravování, zveřejnil dokonce fotografie, jak si ve svém letounu pochutnává na smaženém kuřeti, hamburgeru a hranolkách.

Lékařka Lisa Bardacková novinářům řekla, že Clintonová se potýká s problémy dýchacích cest v důsledku alergie. Zápal plic byl zjištěn při páteční lékařské prohlídce; k plicním infekcím je prý kandidátka náchylná, výkonu prezidentského úřadu to ale podle lékařů nebrání.