Uhlí v amerických volbách: Clintonová chce doly proměnit v průmyslové parky

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Ustávající těžba uhlí je problémem i ve Spojených státech, kde je jedním z témat amerických prezidentských voleb. Kandidátka Hillary Clintonová by chtěla tamní regiony postižené úpadkem těžby revitalizovat za pomocí nové infrastruktury a přilákáni nového průmyslu.

Plán Clintonové na pomoc regionu Appalachia (území táhnoucí se od jihu státu New York až po sever státu Mississippi) počítá s investicí 30 miliard dolarů v průběhu deseti let, informují New York Times. Ty by se měly použít na rekvalifikaci horníků, budování infrastruktury včetně lepšího internetového připojení a nalákání nových průmyslných odvětví do oblasti. Počítá zároveň s proměnou některých dolů na průmyslové parky, nebo na parky pro terénní vozy, které by lákaly turisty.

Tématem těžby se zabývá i protikandidát Clintonové Donald Trump, který označil snižování těžby mimo jiné za „zabíjení pracovních míst“ a obchodní nevýhodu pro Spojené státy. Trump svým voličům několikrát slíbil, že upadající průmysl zachrání a sám sebe označil za poslední naději pro horníky. Jeho plán stojí na uvolnění regulací ochrany životního prostředí, které těžbu částečně omezují. Podle expertů ale tento krok nemusí stačit.

Množství vytěženého uhlí klesá ve Spojených státech v posledních třiceti letech. Za loňský rok americké doly vyprodukovaly 900 milionů tun uhlí, což je nejnižší množství od roku 1986. Snížená poptávka po uhlí spolu s rostoucí mechanizací práce v hornictví vedla k rozsáhlému propouštění. Zatímco v roce 1985 pracovalo v amerických dolech 178 tisíc horníků, letos v březnu jich bylo necelých 57 tisíc. V průběhu posledních let zkrachovalo v regionu přes padesát těžařských společností.