Clintonová vyhrála v Louisianě, Sanders uspěl v Kansasu a Nebrasce

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/AP

Vermontský senátor Bernie Sanders vyhrál hlasování ve dvou ze tří amerických států, kde se v sobotu rozhodovalo o delegátech pro závěrečnou nominační konferenci Demokratické strany. Sanders byl úspěšný v Kansasu a Nebrasce, jeho soupeřka a hlavní favoritka demokratů Hillary Clintonová vyhrála v Louisianě.

V sobotním hlasování bylo ve hře přes sto delegátů. Celková bilance je nakonec úspěšnější pro Clintonovou, protože její zisky v lidnatější Louisianě vyrovnají ztrátu v Kansasu a Nebrasce. Hlasovalo se navíc proporčně, což znamená, že Clintonová získala delegáty i ve státech, kde vyhrál Sanders.

Senátor ale z dalšího souboje odstoupit nehodlá. Po oznámení výsledků prohlásil, že jeho kampaň teprve začíná. „Máme iniciativu, kráčíme k vítězství,“ řekl Sanders.

Výsledky sobotního hlasování demokratů (procenta/delegáti):
Stát ClintonováSanders
Louisiana 71/35 23/10
Kansas 32/10 68/23
Nebraska 43/10 57/14

Bývalá ministryně zahraničí má podle odhadů po sobotním hlasování na svém kontě 1117 delegátů, a to včetně takzvaných superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky nominačního hlasování a mohou se rozhodovat volně. K nominaci jsou zapotřebí hlasy 2383 delegátů. Sanders zatím na svou stranu získal 477 delegátů.

Další hlasování demokratů se uskuteční dnes ve státě Maine a v úterý v Michiganu a Mississippi. Klíčovým datem bude další úterý 15. března, na kdy jsou naplánovány primárky v Missouri, Severní Karolíně, na Floridě, v Illinois a Ohiu.