Clintonovou kvůli používání soukromého e-mailu vyslýchala FBI

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/ap

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyslýchal demokratickou uchazečku o prezidentský úřad Hillary Clintonovou kvůli jejímu používání soukromého e-mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí. O dobrovolném setkání Clintonové s agenty FBI informoval mluvčí její volební kampaně Nick Merrill. Clintonová se podle něj k výslechu nebude blíže vyjadřovat.

Výslech podle agentury AP neznamená, že by bylo pravděpodobné zahájení trestního stíhání Clintonové, které právní experti považují za velmi nepravděpodobné. Mohl by naopak naznačovat, že rok trvající vyšetřování ministerstva spravedlnosti se chýlí ke konci.

Pro Demokratickou stranu je ale každopádně nepříjemné, že Clintonovou pouhých několik týdnů před její oficiální nominací na prezidentskou funkci vyslýchali agenti FBI, píše AP.

Přečtěte si:

„Clintonová dnes ráno poskytla dobrovolnou výpověď o svých e-mailových záležitostech,“ uvedl Merrill. „Je ráda, že dostala příležitost pomoci ministerstvu spravedlnosti dovést tuto prověrku k závěru,“ dodal. Podle listu The Guardian trval výslech zhruba tři a půl hodiny.

Inspekce ministerstva zahraničí v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdí, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.