Co bude s Mistraly? Francie a Rusko intenzivně jednají

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok Zdroj: ctk/AP

Francie a Rusko se snaží nalézt cestu z krize způsobené loňským zablokováním dodávky dvou vrtulníkových lodí Mistral pro ruské námořnictvo. Uvedl to prezident François Hollande. Paříž kontrakt za miliardu eur zastavila kvůli ruskému záboru ukrajinského Krymu a podpoře separatistického povstání na východě Ukrajiny.

„Je to v jednání. Snažíme se najít cestu z krize,“ řekl Hollande krátce před jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž se má příští pátek setkat v arménském Jerevanu na okraj vzpomínkových slavností ke stému výročí vyvražďování Arménů osmanskými Turky. Podle ruského tisku je velmi pravděpodobné, že prodej Mistralů bude na pořadu jednání.

Kontrakt, největší v dějinách zbrojního obchodu mezi Východem a Západem, nechal Hollande zablokovat loni v listopadu. Paříž od té doby opakovaně varuje, že podmínky pro jeho oživení vzhledem k pokračujícím přestřelkám v Donbasu nenastaly.

Moskva stejně opakovaně hrozí mezinárodní arbitráží a upozorňuje, že v případě zrušení smlouvy bude Paříž muset vrátit nejen peníze, ale zaplatit i vysoké penále. O výši možných nákladů prý Moskva informovala Paříž počátkem dubna.

Vrtulníková loď Vladivostok měla být Rusku dodána loni v listopadu, termín předání druhé lodi pojmenované Sevastopol připadá na letošní podzim.