ČR si vyjednala ze všech zemí nejvyšší nárůst peněz, tvrdí Babiš

Evropská unie, Česko

Evropská unie, Česko Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie
Premiér Andrej Babiš vystoupil 6. března 2020 na tiskové konferenci po koordinační schůzce na Úřadu vlády v Praze k aktuální situaci s výskytem koronaviru v České republice.
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze
4
Fotogalerie

Česko by mohlo z unijního fondu obnovy díky změně kritérií získat téměř o 2,8 miliardy eur (75 miliard korun) více, než podle původního návrhu Evropské komise. Po skončení sobotního druhého dne summitu EU o fondu obnovy ekonomik po koronavirové krizi a budoucímu sedmiletému rozpočtu to prohlásil český premiér Andrej Babiš.

Z upraveného návrhu šéfa Evropské rady Charlese Michela plyne, že ČR by navíc mohla přibýt i miliarda eur ve víceletém rozpočtu v rámci kohezní politiky. Dohoda se však podle Babiše zatím nerýsuje a hlavním sporným tématem sobotního jednání byla podmíněnost čerpání peněz respektováním vláda práva.

Český premíér míní, že ke zvýšení částky pomůže nový klíč pro rozdělování grantů z fondu, s nímž počítá návh, který Michel předložil lídrům v sobotu.

"Ze všech zemí je to největší nárůst, to je velice dobrá informace," řekl v noci na dnešek Babiš.

Česko mělo podle původního návhu EK získat na grantech přes osm miliard eur. Sobotní Michelův návrh přidává ČR také miliardu ve strukturálních fondech na rozvoj regionů.

Babiš dodal, že zatím však není jisté, zda prezidenti a premiéři, kteří se opět sejdou dnes v poledne, nakonec dospějí ke kompromisu. Michel sice po tlaku Nizozemska, Rakouska a skandinávských zemí 50 miliard z balíku grantů ve fondu obnovy přemístil na půjčky, takže poměr těchto dvou položek má být nově 450 ku 300 miliardám. Zmíněné země však požadují další ústupky, které však nejsou ochotny připustit Itálie a Španělsko jako největší příjemci z fondu.

"V sobotu večer se ukázaly i spory kolem principu vlády práva, jehož respektováním má být čerpání peněz podmíněno," podotkl Babiš s tím, že mezi požadavky Polska a Maďarska na straně jedné a Nizozemska na straně druhé se zatím kompromis nerýsuje.

Michelův návrh počítal s touto podmíněností. Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země stejně jako Polsko spojování peněz a respektování hodnot odmítá, však předložil vlastní návrh, který o vládě práva vůbec nemluví. "Zatím to nevypadá na nějakou dohodu," soudí český premiér.

Další otazníky jsou kolem objemu programu, který má ekonomikám EU pomoci překonat negativní dopady koronavirové krize. Údajně by mohl být výrazně nižší, než se původně navrhovalo. Podle francouzských diplomatů jsou totiž německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron připraveni snížit plánovaný objem nevratných plateb o 100 miliard eur na 400 miliard eur (zhruba 10,6 bilionu Kč). Uvedla to v sobotu agentura DPA.

Podle původního návrhu má program členským zemím poskytnout nevratné platby v objemu 500 miliard eur a půjčky v objemu 250 miliard eur. Některé země však považují program za příliš rozsáhlý. Podle DPA se zatím nezdá, že by případné snížení objemu nevratných plateb o 100 miliard eur mohlo zvrátit odpor Rakouska, Dánska, Švédska, Nizozemska a Finska. Tyto země by byly nejraději, kdyby program tvořily pouze půjčky.