Čtveřice obviněných v případu vraždy novináře Kuciaka stane před soudem. Hrozí jim doživotí

Marian Kočner

Marian Kočner Zdroj: Profimedia

Marián Kočner
Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová
Hrob Jána Kuciaka (†27)
Zavražděný novinář Ján Kuciak.
Marian Kočner
6
Fotogalerie

Rok a osm měsíců po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové podal prokurátor obžalobu na čtveřici obviněnou při vyšetřování tohoto případu. Uvedla mluvčí slovenské speciální prokuratury. V případě prokázání viny před soudem hrozí obžalovaným až doživotí. Pátý obviněný, Zoltán Andruskó, který byl zprostředkovatelem a který s policií spolupracoval při vyšetřování dvojnásobné vraždy, uzavřel v pátek s prokurátorem dohodu o vině a trestu.

Ze zveřejněných iniciál vyplývá, že obžaloba byla podána i na podnikatele Mariana Kočnera, kterého policie z objednání Kuciakovy vraždy obvinila letos v březnu. Prokuratura již před rokem informovala, že objednavatel novinářovy vraždy zaplatil za tento čin nejméně 70 tisíc eur (1,8 milionu korun). Vrah v reportérově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy loni 21. února zastřelil kromě žurnalisty také jeho snoubenku.

Objednávku vraždy podle dostupných informací jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka. Policie původně za vraha označila Szabóa, později se ale ke střelbě přiznal Marček, jenž dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič. Obžalobu prokurátor podle médií podal i na Zsuzsovou, Szabóa i Marčeka.

Andruskó vinu dříve přiznal a s prokurátorem minulý týden uzavřel dohodu o vině a trestu. Ta mu v případě jejího schválení soudem zajistí výrazně nižší trest než 25 let vězení nebo doživotí, což mu původně hrozilo. Andruskó by v soudním líčení se zmíněnou čtveřici obžalovaných měl vypovídat jako svědek.

Investigativní reportér Kuciak psal mimo jiné o kontroverzních podnikatelských aktivitách Kočnera, který mu v roce 2017 v telefonickém rozhovoru vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané materiály zveřejní. Podle dříve publikovaných informací Kočner nechal sledovat Kuciaka i další novináře.

Kuciakova vražda vyvolala na Slovensku mohutné protivládní demonstrace a politickou krizi, která vyústila v odchod Roberta Fica z funkce premiéra. Ministerského předsedu v čele kabinetu vystřídal místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Zmíněná obžaloba se kromě vraždy Kuciaka a Kušnírové týká i vraždy podnikatele Petera Molnára, který byl zastřelen v roce 2016. Někteří z obžalovaných z Kuciakovy vraždy jsou také podezřelí z přípravy vražd bývalého ministra vnitra a spravedlnosti a nynějšího advokáta Daniela Lipšice a prokurátorů Petera Šufliarského a Maroše Žilinky.