Násilných úmrtí novinářů rychle přibývá, nejnebezpečnějším místem je Afghánistán

 Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová

Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová Zdroj: ČTK

Letos ve světě při výkonu své práce násilně zemřelo 81 novinářů. Oznámila to na webu nevládní organizace Reportéři bez hranic, která upozornila, že oproti loňsku, kdy zahynulo 65 žurnalistů, jde o prudký nárůst. Nejvíce případů úmrtí připadá na Afghánistán, což je změna oproti loňskému a předloňskému roku, kdy ve statistikách vedla Sýrie.

Z celkových 81 obětí bylo 63 profesionálních novinářů, 13 pak občané, kteří poskytovali informace, a pět spolupracovníci novinářů.

Na seznamu zabitých novinářů je i Slovák Ján Kuciak, který byl v únoru zavražděn spolu s partnerkou. Slovenská policie na začátku vyšetřování jako motiv činu označila Kuciakovu investigativní práci. Kuciak psal o kontroverzních slovenských podnikatelích a také o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, spojovaných médii s mafií, a o vazbách jednoho z nich na již bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Slovenská policie v září zadržela a obvinila z dvojnásobné vraždy čtyři osoby, mezi nimiž je podle prokuratury i vrah. Podle nepotvrzených informací slovenských medií si Kuciakovu vraždu objednal podnikatel Marian Kočner, který je vazbě v souvislosti s jiným případem a o kterém Kuciak také psal.

RSF ve svém materiálu také konstatuje, že 335 novinářů je kvůli své profesi vězněno. Nejvíce novinářů vězní Čína, a to 60, dále Turecko (33), Írán (29), Saúdská Arábie (28) či Sýrie (24).