Čtyřdenní pracovní týden v Microsoftu zabral. Produktivita zaměstnanců stoupla o 40 procent

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Microsoft otestovala ve svých japonských pracovištích zkrácení pracovního týdne. Firma v srpnu tohoto roku nabídla tamním zaměstnancům možnost pracovat pouze čtyři dny v týdnu. Společnost nyní zveřejnila výsledky, které ukázaly, že u 2300 pracovníků díky tomu vzrostla produktivita práce o 39,9 procenta.

I přes kratší pracovní týden se zaměstnancům japonské divize společnosti Microsoft nesnížila výplata. Podle výsledků, které nyní Microsoft zveřejnil, vedl kratší pracovní týden k efektivnějšímu plánování obchodních schůzek, vyšší výkonnosti v práci i k lepší náladě a pohodě zaměstnanců.

Kromě těchto výsledků Mirosoft uvedla i fakt, že během trvání celého projektu klesla spotřeba elektřiny v japonských kancelářích o 23 procent. Americká společnost dále uvedla, že během projektu bylo vytištěno o 59 procent méně stránek papíru.

„Pracujte krátce, dobře odpočívejte a hodně se učte,“ uvedl v prohlášení prezident a generální ředitel společnosti Microsoft Japan Takuya Hirano. Doplnil, že chce aby zaměstnanci přemýšleli o tom, jak dosáhnout stejných výsledků při kratším pracovním týdnu, jako při normálním pětidenním provozu. 

Podobný model jako Microsoft Japan zkusilo v minulosti více společností. Mezi nimi například novozélandská společnost Perpetual Guardian. Ta v roce 2018 nabídla svým 240 zaměstnancům možnost po dobu dvou měsíců také pracovat pouze čtyři dny v týdnu. Po skončení tohoto testu firma uvedla, že úroveň stresu mezi zaměstnanci se snížila o sedm procent. Ti také uvedli, že vnímají lepší rovnováhu mezi soukromým a pracovním životem.