Další čínský developer krachuje, Peking se k němu otočil zády

Tchung-žen, panorama s klášterem a paneláky.

Tchung-žen, panorama s klášterem a paneláky. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Trh se oživuje krachy. Uvědomuje si to i čínská vláda, která nyní pouští v duchu ekonomických reforem k vodě další firmu. Developer Zhejiang Xingrun Properties dluží stovky milionů dolarů a míří do krachu.

Developer z jihovýchodního pobřeží Číny nemůže vrátit bankám půjčku ve výši 565 milionů amerických dolarů. Realitní společnost má nejvyšší dluh vůči státem řízené bance. Ta se však k dlužníkovi otáčí zády.

Ještě před pár týdny bylo v Číně běžnou praxí to, že krachujícím společnostem pomohla vláda. „Další žádosti o pomoc ale nebudou úspěšné. Je nevyhnutnelné reformovat naši ekonomiku,“ říká čínsky premiér Li Keqiang.

Realitní trh v zemi je v krizi právě kvůli společnostem, jak je Zhejiang Xingrun Properties. Developeři se v předešlých letech zadlužili a spoléhali na pomoc státu. „Věříme, že zkrachuje víc společností. Půjde zejména o malé firmy. Trhu to jen prospěje,“ říká analytik agentury Fitch Andy Chang.

Čína podle odborníků stavěla příliš rychle. Nekopírovala poptávku trhu, nýbrž umělé financování. I proto je teď v krizi a ceny tamních nemovitostí klesají. Podle čísel z pondělí klesl meziročně růst cen z 8,9 na 8,2 procenta.