Další konvoj. Rusko poslalo na Donbas humanitární zásilku

První kamion prý dorazil do Doněcku

První kamion prý dorazil do Doněcku Zdroj: Twitter @MarQs__

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)
Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)
Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)
3
Fotogalerie
Další kolona vozidel s ruskou humanitární pomocí pro obyvatele dorazila dnes do povstaleckých zón na ukrajinském Donbasu. Po kontrole na přechodu Doněck-Izvaryne se konvoj podle ruské agentury TASS rozdělil na dvě části, jedna se vydala do Doněcka a druhá do Luhanska.

Během dopoledne obě kolony po 50 vozidlech na místa svého určení dorazily. Do každé z metropolí separatistických oblastí se tak dostal náklad 500 tun, který tvoří hlavně stavební materiál, potraviny, léky, zdravotnické potřeby a věci nutné před příchodem zimy.

Podle agentury TASS se do celních procedur zapojili jak ruští, tak ukrajinští pohraničníci a celníci a přítomny byly rovněž týmy pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Povstalecký Donbas pořádá separátní volby, Kyjev je neuznává
Nové šéfy „lidových republik“ na Donbasu a členy tamních zákonodárných sborů si mají v neděli zvolit obyvatelé povstaleckých zón na východě Ukrajiny. Prezidentské a parlamentní volby už předem slíbila uznat Moskva; Kyjev i jeho západní spojenci hlasování důrazně odmítají. Ukrajinský parlament zákonem z poloviny září nařídil uspořádat počátkem prosince na Donbasu komunální volby, ty ale hodlají vzbouřenci ignorovat.

Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace, které zásilku vyslalo, obdrží obyvatelstvo Donbasu v nejbližších dnech další dva tisíce tun humanitární pomoci. Již dříve Rusko na východ Ukrajiny vyslalo tři podobné humanitární konvoje s nákladem potravin, léků, elektrických generátorů a stavebnin o celkové hmotnosti kolem šesti tisíc tun.

Podle vůdce proruských radikálů Igora Strelkova se na území kontrolovaném radikály přiživují na distribuci ruské pomoci zločinecké gangy, které se humanitární pomoci podvodně zmocňují a zpeněžují ji. Strelkov ve čtvrtek na tiskové konferenci v Moskvě řekl, že jde o masový jev, jemuž chtějí velitelé povstaleckých oddílů čelit zřízením vlastní distribuční sítě.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje