Další prolomení ledů: Havanu a Miami po 50 letech opět spojí trajekt

trajekt Havana - Miami

trajekt Havana - Miami Zdroj: profimedia

Po více než půlstoletí bude mezi kubánskou metropolí a floridským Miami obnoveno pravidelné lodní spojení. Až pět trajektů týdně by mohlo od letošního září překonávat 400 kilometrů dlouhou trasu mezi Kubou a USA. Licenci na provozování linky vydalo americké ministerstvo financí hned několika společnostem.

Od prosincového obratu americké politiky vůči Kubě, která vyvrcholila dubnovým setkáním Baracka Obamy a Raúla Castra v Panamě, se americké přepravní společnosti těší na to, až budou moci současné tání vztahů nějak komerčně využít. Jako první obdržela licenci na přepravu osob společnost Baja Ferries, která provozuje několik linek do Mexika.

Podle listu Sun-Sentinel jsou dalšími držiteli licencí Havana Ferry Partners, United Caribbean Lines Florida a Airline Brokers. Povolení musí ještě schválit Havana. Mezi USA a Kubou cestuje každoročně 600 tisíc osob. Více než čtyři pětiny z nich tvoří američtí občané kubánského původu, kteří navštěvují příbuzné na Kubě.

Spojení obstarávají charterové lety známé nepřirozeně vysokými cenami. Větší výměně osob brání i přísné celní předpisy na Kubě. I proto bude o lodní spojení umožňující převážet více zboží vysoká poptávka.

Cena zpátečního lístku do Havany na trajektu, který pojme 300 až 500 pasažérů, by se mohla podle vyjádření přepravních společností pohybovat mezi 300 až 350 dolary.