Další ratingový direkt - Moody's snížila známku Japonsku

Japonsko

Japonsko

Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrovou známku Japonska o jeden stupeň na Aa3, což je tři stupně od nejlepšího možného výsledku. Svůj krok odůvodňuje stále rostoucím státním druhem a častým střídáním vlád, které neumožňuje začít řešit rozpočtové problémy země.

„Časté změny ve správě (Japonska) během posledních pěti let zabránily vládám v tom, aby uvedly v život své dlouhodobé ekonomické a rozpočtové strategie,“ odůvodnila své rozhodnutí agentura, která Japonsku snížením ratingu pohrozila už v květnu. Tehdy ji k tomu stejně jako dnes vedl především veřejný dluh, který je již dvakrát větší, než roční HDP země.

Japonsko se nyní připravuje již na šesté volby během posledních pěti let. Odcházející premiér Naoto Kan byl často kritizován především za pomalou reakci vlády na březnové zemětřesení, vlnu tsunami a následnou jadernou krizi.

Nynější rozhodnutí tak pravděpodobně jde na vrub toto, že agentura nevidí naději na zlepšení ani v nových premiérských kandidátech. „Očekával jsem, že na snížení ratingu dojde jedině v případě vítězství Demokratické strany. Ale pokud se podíváme na kandidáty, nenacházíme mezi nimi nikoho, kdo by vážně uvažoval o ekonomických reformách. To je důvod, proč si Moody's se sražením ratingu tak pospíšila,“ řekl Reuters šéf investiční a poradenské společnosti Fukoku Capital Management Yuuki Sakurai.

Aktuální rating je ale stále považovaný za vysoký stupeň. O nejlepší možné hodnocení AAA přišlo Japonsko v roce 1998, nyní je jeho rating shodný s Čínou. Itálii a Španělsko, které také ohrožuje vysoké zadlužení, hodnotí Moody's o stupeň lépe.

Zvýšení daní stačit nebude

Vládnoucí Demokratická strana tvrdí, že Japonsko musí zdvojnásobit svou pětiprocentní DPH, aby dokázalo financovat rostoucí náklady na důchody v zemi, jejíž obyvatelé se mohou pochlubit jednou z nejdelších středních délek života. Podle Moody's by ale vláda měla být ve zvyšování daní mnohem odvážnější. „To rozhodně nestačí a vláda to moc dobře ví,“ řekl viceprezident Moody's Tom Byrne.

Agentura tvrdí, že japonská ekonomika musí růst nejméně tříprocentním tempem, aby dokázala zvládnout svůj rozpočtový deficit. A na to prý jen zvýšení DPH nebude stačit. Byrne nicméně dodal, že japonské hodnocení by se nejméně 12 až 18 měsíců nemělo měnit.

Hrubé zadluženíHrubé zadlužení | OECDÚdaje jsou v procentech HDP