Další sankce EU prý cílí na ruský zbrojní a letecký průmysl

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod Zdroj: Vitalij V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Chystanými finančními sankcemi Evropské unie mají být postiženy tři velké státem kontrolované strojírenské podniky v Rusku, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na text sankčního dokumentu schváleného formálně v pondělí. S vyhlášením sankcí chce Brusel několik dní vyčkat s ohledem na příměří platné na východě Ukrajiny. Klid zbraní obě bojující strany dodržují už pátý den.

Sankce, budou-li vyhlášeny, postihnou obří ruskou zbrojovku Uralvagonzavod, výrobce těžké bitevní techniky. Postiženy mají být i dva z hlavních ruských výrobců letadel. Jde údajně o koncern OAK (anglická zkratka UAC), který v roce 2006 založil prezident Vladimir Putin jako ruské národní centrum pro vývoj a výrobu nových civilních a vojenských letadel.

Dalším podnikem, na který mají mířit sankce EU, je firma Oboronprom, velký ruský výrobce civilních a vojenských vrtulníků.

Tyto tři firmy podle sankčního návrhu nebudou mít možnost čerpat na evropských finančních trzích úvěry se splatností delší než 30 dnů.

Firma Uralvagonzavod z Nižního Tagilu, která patří do trojice největších ruských strojírenských podniků, je od poloviny července i na sankčním seznamu USA. Spojené státy tehdy uvalily finanční embargo i na firmu Kalašnikov, na výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej a několik dalších velkých ruských společností.