Další severokorejský voják uprchl do Jižní Koreje

KLDR, ilustrační snímek

KLDR, ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Jihokorejská hlídka v prostoru demilitarizované zóny na hranicích s KLDR vypálila 20 varovných výstřelů na severokorejskou jednotku, která v demilitarizované zóně hledala vojáka prchajícího z KLDR. Podle jihokorejského ministerstva obrany severokorejský voják bezpečně hranici přeběhl.

Střelba zazněla ve chvíli, kdy se severokorejští vojáci v husté mlze přibližovali k demarkační linii, uvedla jihokorejská agentura Jonhap. Dezertér v té době byl už na jihokorejském hraničním postu. Severokorejská strana údajně na varovné výstřely odpověděla palbou. Jihokorejské ministerstvo obrany tuto informaci zatím nepotvrdilo.

Severokorejský voják hranici překročil po osmé hodině ranní místního času (krátce po půlnoci středoevropského času). Jeho útěk bezprostředně žádná střelba nedoprovázela. Voják severokorejské armády nižší hodnosti se přes hranice dostal v centrální části demilitarizované zóny, která rozděluje obě části Korejského poloostrova.

V posledních pěti týdnech jde už o druhý podobný případ. V polovině listopadu byl palbou ze severokorejské strany těžce zraněn jiný voják v okolí hraničního Pchanmundžomu. Projel v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvázl zřejmě v příkopě.

Zběh pak z auta vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci na něj ze vzdálenosti pouhých několika metrů zahájili palbu. KLDR po incidentu posílila v demilitarizovaném pásmu bezpečnostní opatření.