Další skandál pro Johnsona. Během lockdownu pořádal narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson má další problém. Během lockdownu v roce 2020 pořádal v sídle vlády narozeninový večírek. Tlak na jeho demisi sílí.

Britský premiér Boris Johnson má další problém. Během lockdownu v roce 2020 pořádal v sídle vlády narozeninový večírek. Tlak na jeho demisi sílí. Zdroj: e15.cz

Burzy v západní Evropě včera krvácely kvůli napětí na rusko-ukrajinské hranici. Německý index DAX klesl o bezmála čtyři procenta.
Americké trhy se naopak vrátily k růstu.
Evropská unie pošle Ukrajině 1,2 miliardy eur, sdělila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Syn Johna Lennona prodá část osobních věcí slavného zpěváka ve formě NFT.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Tlak na demisi britského premiéra se stupňuje

Britský premiér Boris Johnson čelí dalšímu závažnému obvinění ohledně porušování svých vlastních protiepidemických opatření. Kancelář ministerského předsedy v pondělí potvrdila, že Johnson si v červnu 2020, tedy během lockdownu v první vlně koronavirové pandemie, uspořádal v sídle vlády narozeninovou oslavu, které se zúčastnilo až třicet lidí. Premiér je už nyní pod velkým tlakem veřejnosti, opozice i části vlastních konzervativních poslanců, aby rezignoval na svůj úřad. Tento týden se zřejmě rozhodne o jeho politickém osudu.  

Brusel poskytne ohrožené Ukrajině 1,2 miliardy eur

Evropská unie chce poslat Ukrajině ohrožené ruskými vojsky finanční pomoc ve výši 1,2 miliardy eur, asi 29,5 miliardy korun. Uvedla to šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Částku ale ještě musí schválit Evropský parlament a všechny členské státy. Balíček má Kyjevu pomoci řešit finanční potřeby, které zapříčinil konflikt s Ruskem. O vyhrocené situaci na rusko-ukrajinské hranici mají ve středu jednat v Paříži zástupci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa. Spojené státy včera uvedly do pohotovosti 8500 vojáků, kteří mají být připraveni na případné rychlé nasazení v Evropě. 

Z trhů a burz 

Americké akcie umazaly předchozí ztráty, evropské krvácely 

Cenné papíry v USA se po strmém propadu z minulého týdne v pondělí vrátily k růstu. Dow Jonesův index stoupl o 0,29 procenta. Širší S&P 500 se zvýšil o 0,28 procenta a Nasdaq zpevnil o 0,63 procenta. O procento zlevnila ropa. Bitcoin nejprve prudce oslabil na nejnižší hodnotu od loňského července, k večeru se však znovu dostal nad 36 tisíc dolarů. Naproti tomu burzy v západní Evropě mají za sebou nejhorší den za poslední rok a půl. Investoři se obávají zejména napětí na rusko-ukrajinské hranici. Německý DAX, francouzský CAC 40 i panevropský STOXX Europe 600 odepsaly bezmála čtyři procenta. 

Osobní věci Johna Lennona se prodají jako NFT

Julian Lennon – nejstarší syn legendárního anglického zpěváka Johna Lennona – prodá ve veřejné aukci část vzpomínkových předmětů po svém otci ve formě NFT. Zájemci si tak budou moci koupit například digitální verzi Lennonovy černé pláštěnky, kterou nosil ve filmu Help!, nebo ručně psané poznámky k písni kapely The Beatles Hey Jude. Právě druhá jmenovaná relikvie by měla vzbudit největší zájem investorů. Vyvolávací cena je 22 260 liber, skoro 652 tisíc korun. Aukce proběhne 7. února.      

Video dne

„Lufthansa a Air France se připojují k alianci aerolinek a letišť, které hodlají protestovat proti chystané klimatické legislativě Evropské unie. Skupina tvrdí, že návrhy Bruselu je znevýhodní oproti konkurenci z mimoevropských zemí.“ 

Stane se dnes

  • V Itálii pokračují prezidentské volby. Hlava státu je v této zemi volena nepřímo, hlasují pouze zákonodárci a zástupci italských regionů. Není ani veřejně známo, kdo všechno se o úřad uchází. První kolo volby žádný výsledek nepřineslo. Favoritem však zůstává současný italský premiér Mario Draghi.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se další zvýšení základní úrokové sazby o 0,3 procentního bodu na 2,7 procenta.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky zveřejní americká technologická společnost Microsoft.
  • Mezinárodní měnový fond aktualizuje svůj podzimní výhled světové ekonomiky. V říjnu předpověděl, že globální hospodářství za loňský rok vykáže růst o 5,9 procenta, na letošní rok počítal s růstem 4,9 procenta.
  • Americká centrální banka Fed zahajuje dvoudenní zasedání k měnové politice.