Výprodej technologických akcií přišel největší boháče draho. Musk zchudl o půl bilionu korun

Nejbohatší muž světa Elon Musk za minulý týden zchudl o 25 miliard dolarů. Může za to propad akcií amerických technologických firem.

Nejbohatší muž světa Elon Musk za minulý týden zchudl o 25 miliard dolarů. Může za to propad akcií amerických technologických firem. Zdroj: Reuters

Americký technologický index Nasdaq Composite už od začátku roku oslabil o více než 12 procent.
Newyorská burza Nasdaq
Pokles hodnoty akcií postihl také zakladatele Amazonu Jeffa Bezose. Ten přišel o 20 miliard dolarů.
V minulém týdnu prudce oslabovaly i cenné papíry Netflixu a dalších streamovacích platforem.
Nedařilo se ani kryptoměnám. Bitcoin je nejlevnější od loňského července.
7
Fotogalerie

Technologický sektor v USA má za sebou nejhorší týden od března 2020. Akcie velkých internetových firem od e-commerce až po streamovací platformy prudce oslabily. Index Nasdaq Composite se za minulý týden snížil o 7,6 procenta. „Od začátku roku už odepsal dokonce přes dvanáct procent,“ upozorňuje ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Utrpěla i soukromá konta nejbohatších miliardářů. 

Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft či Meta Platforms. Obvyklí tahouni amerických akciových trhů zahájili v posledních dnech strmý výprodej. Ten byl mimořádně bolestivý i pro největší světové boháče, jejichž jmění se tím významně ztenčila

Šéf Tesly Elon Musk ztratil minulý týden kvůli poklesu cenných papírů více než 25 miliard dolarů, asi 540 miliard korun. Přibližně o dvacet miliard dolarů zchudl i zakladatel Amazonu Jeff Bezos a majitel Facebooku Mark Zuckerberg pozbyl 10,4 miliardy dolarů. Z deseti nejbohatších lidí planety nepřišel v uplynulých dnech o peníze pouze francouzský miliardář Bernard Arnault, jehož bohatství ale pochází zejména z podnikání v oblasti módy.  

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Hodně těžké dny mají za sebou také akcionáři Netflixu. Streamovací gigant, který byl dlouho považován za jednoho z největších pandemických vítězů, už zřejmě vytěžil z koronakrize, co se dalo, a teď musí bojovat s narůstající konkurencí. 

Slabý výhled pro růst nových předplatitelů v prvním čtvrtletí 2022, jejž firma zveřejnila ve čtvrtek, poslal cenné papíry Netflixu hluboko do minusu. V pátek odevzdaly přes pětinu své hodnoty a od svého maxima před pouhými dvěma měsíci už sestoupily o 41 procent. 

Hlavní příčinu dramatického pádu technologických gigantů ekonomové vidí v jestřábím obratu americké centrální banky. Vedení Fedu bude tento týden jednat o měnové politice a očekává se, že nastíní své plány ohledně chystaného zvyšování úrokových sazeb. Banka Goldman Sachs odhaduje, že Fed letos zvedne základní sazbu nejméně čtyřikrát.        

Důvodů však může být více. „Roli sehrál samozřejmě také omikron a eskalující geopolitická rizika. Na trhu je zároveň nyní přehršel horkého začátečnického kapitálu, který samozřejmě tíhne zejména k těm rizikovějším a tím zajímavějším titulům. Jakmile se začnou věci bortit, právě začátečníkům se rozklepou ruce a přichází dominový efekt,“ říká Michael Kopta z globální brokerské společnosti XTB.

„Ohodnocení technologických akcií bylo v minulém roce velmi vysoké, takže současná korekce jenom vrací trh a očekávání investorů na normálnější úroveň,“ přidává se analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Podle Tomčiaka na trzích aktuálně převládají emoce, což může v krátkodobém horizontu vyvolat další panické výprodeje, a to především v segmentu růstových akcií. 

„V nejbližších letech ale budou tržby a zisky technologických firem nadále stoupat spolu s expanzí globální ekonomiky. Současné zlevnění těchto titulů tak otevírá zajímavou nákupní příležitost pro dlouhodobé investory,“ míní analytik. K mírné stabilizaci burz by mělo přispět i zmiňované zasedání Fedu. „Mohlo by uklidnit investory a ukázat, jakým směrem se politika centrální banky vydá,“ doplňuje Pfeiler. 

Vedle cenných papírů technologických firem v posledních dnech citelně oslabují také kryptoměny. Hodnota bitcoinu v pondělí klesla pod 34 tisíc dolarů, tedy nejníže od loňského července. „Celková tržní kapitalizace kryptoměn se od začátku roku snížila o 600 miliard dolarů,“ připomíná Pfeiler. Také propad virtuálních měn ovlivnilo více faktorů. Třeba obavy z ruské invaze na Ukrajinu nebo narůstající regulace kryptoměn v mnoha světových zemích.