Dánsko ukončilo vyšetřování výbuchů na Nord Steamu. Důvody pro trestné stíhání nejsou dostatečné

Zdroj: Twitter

Dánsko oznámilo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dál do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.

„Na základě vyšetřování dánské úřady dospěly k závěru, že (poškození) plynovodů bylo úmyslné. Zároveň ale podle nich neexistují dostatečné důvody pro zahájení trestního stíhání v Dánsku,“ uvedla dánská policie v prohlášení.

Švédsko, Dánsko a Německo zahájily oddělená vyšetřování explozí, k nimž došlo v dánských a švédských vodách. Švédská prokuratura začátkem února uvedla, že nemá pravomoc se záležitostí zabývat. Shromážděné důkazy ale předala německým vyšetřovatelům, kteří na případu dál pracují.

Rusko si dnes - podobně jako v případě Švédska - postěžovalo, že opakovaně žádalo dánské úřady o poskytnutí informací o případu, ale bylo odmítnuto. Dánské rozhodnutí ukončit vyšetřování označil Kreml za „absurdní“.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

„Dánsko připustilo, že výbuchy byly předem plánovanou sabotáží, přesto se ale rozhodlo nepokračovat ve vyšetřování, protože případ se týkal blízkých spojenců Kodaně,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko již dříve označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Loni se v médiích objevily informace, že do sabotáže byla zapojena proukrajinská skupina. Kyjev ale opakovaně jakoukoliv spojitost s útokem popřel.