Davos: Evropo nešetři, pusť do krize peníze

Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros.

Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Zdroj: CTK/AP

Světoví byznyslídři mají dle svých vystoupení na fóru v Davosu jasno – Evropa by na krizi měla použít stejný recept, jako Spojené státy. Ty od roku 2008 pomáhají ekonomice jak rozpočtovými stimuly, tak litím peněz do bank skrze Fed. Finančník George Soros uvedl, že Evropa nedokážet vyřešit současné problémy pouze rozpočtovými reformami.

„Strukturální reformy všechnu práci samy neudělají. Musí zde být fiskální stimuly, které přijdou společně z EU a budou garantovány jednotlivými státy. Eurobondy jsou nevyhnutelné v každém případě,“ prohlásil Soros.

EU se vydala špatnou cestou. „Co se týče odpovědi na krizi, evropští lídři udělali všechno špatně,“ kritizoval Soros podle agentury Dow Jones na oběde v rámci davoského setkání. Opatření byla podle něj ovlivněna širokou neznalostí toho, jak fungují finanční trhy. „Úspornost, kterou chce Německo, může vrhnout Evropu do deflační spirály,“ dodal.

Soros radí implementovat nápad exguvernéra italské centrální banky Tommasa Padoa-Schioppy, aby fond EFSF za nízký úrok odkupoval pokladniční poukázky problémových zemí. Tento plán na rozdíl od likviditních operací ECB přinese ohroženým zemím okamžitou rozpočtovou úlevu. Krok ECB, kterým na sklonku roku nalila bankám skoro půl bilionu eur, považuje za „polovičaté“ řešení.

Soros není jediný, kdo volá po stimulech. Stejně apeloval například ekonom Nouriel Roubini či Stephen Roach z Morgan Stanley. Rozpočtové stimuly a měnová expanze jsou podle Roubiniho tím, co může odvrátit jinak nevyhnutelný rozpad eurozóny. Lídři soudí, že Evropa je nyní potenicálním nebezpečím pro globální ekonomiku.

Guvernér Bank of Canada Mark Carney na zahajovacím dni fóra v Davosu, jahož zastřešujícím tématem je "Velká transformace: promýšlení nových modelů"Guvernér Bank of Canada Mark Carney na zahajovacím dni fóra v Davosu, jahož zastřešujícím tématem je "Velká transformace: promýšlení nových modelů" | CTK/APGuvernér Bank of Canada Mark Carney na zahajovacím dni fóra v Davosu, jahož zastřešujícím tématem je „Velká transformace: promýšlení nových modelů“

Německá kancléřka Angela Merkelová, která je na evropské scéně nejsilnějším hráčem, dnes prohlásila, že ani Německo nemá neomezenou schopnost pomáhat. „My ukážeme solidaritu, ale nedá se pomíjet iniciativa jednotlivých států,“ prohlásila. Pumpovat peníze do ekonomiky podle ní není řešení, neboť nejde ke kořeni krize. Překvapivě ale připustila, že v evropských fondech leží peníze, které by se na stimulační účely daly využít. Další výrazné posílení evropských záchranných fondů nicméně odmítá.