Demokraté zvolili do čela bývalého ministra Pereze

Sjezd demokratů ve Philadelphii: Joe Biden s manželkou Jill

Sjezd demokratů ve Philadelphii: Joe Biden s manželkou Jill Zdroj: EPA

Sjezd demokratů ve Philadelphii: Tim Kaine s manželkou Anne
Sjezd demokratů ve Philadelphii: Zazpíval Lenny Kravitz
Sjezd demokratů ve Philadelphii: Zazpíval Lenny Kravitz
Sjezd demokratů ve Philadelphii: Michael Bloomberg
Sjezd demokratů ve Philadelphii: Dosluhující viceprezident Joe Biden
14
Fotogalerie

Vyvést americké demokraty z krize se pokusí někdejší ministr práce Tom Perez. Členové Demokratického národního výboru ho v sobotu zvolili za nového lídra strany. Připadne mu nesnadný úkol sjednotit její frakce.

„Jednotná Demokratická strana není jen naší nejlepší nadějí, je to noční můra Donalda Trumpa,“ prohlásil Perez a vyzval k boji proti „nejhoršímu prezidentovi v historii Spojených států“. Trump zvolení Pereze vzápětí komentoval na Twitteru. „Nemohu být spokojenější za něj ani za Republikánskou stranu,“ podotkl.

Výběr nového demokratického šéfa v Atlantě nebyl snadný. Perez zvítězil až v druhém kole volby, kdy porazil svého rivala Keitha Ellisona o 35 hlasů. Strana se snaží vzpamatovat z listopadové volební porážky, po které připadl republikánům nejen Bílý dům, ale i obě komory Kongresu.


Vše o Spojených státech čtěte zde >>>


Uvnitř partaje navíc panuje napětí mezi jejím establishmentem a progresivním proudem, které se otevřeně projevilo už v prezidentských primárkách. Pětapadesátiletý Perez, který řídil ministerstvo práce během druhého prezidentského období Baracka Obamy, je považován spíše za představitele první skupiny. Třiapadesátiletého Ellisona naproti tomu podporoval neúspěšný uchazeč o stranickou prezidentskou nominaci Bernie Sanders.

Jeho tábor dal po oznámení výsledků hlasování najevo skandováním nespokojenost. Nový lídr se ale zasadil o jmenování svého konkurenta místopředsedou partaje a oba vyzvali delegáty k jednotě. „Nemůžeme si dovolit ten luxus, že vyjdeme z této místnosti rozděleni,“ zdůraznil Ellison.

Jak Perez, tak Ellison představují v americké politice určité milníky. Perez se narodil imigrantům z Dominikánské republiky a stal se prvním stranickým předsedou latinskoamerického původu.

Ellison je prvním muslimem, který byl zvolen do Kongresu. Oba nyní slibují, že se zasadí o skutečnou proměnu strany. Perez tvrdí, že demokraté musejí vyrazit na předměstí a venkov a tam hovořit s lidmi.

Nový lídr také musí neprodleně začít pracovat na shánění sponzorů a vhodných kandidátů pro volby zákonodárců v roce 2018. Už nyní by také měl zahájit přípravu půdy pro boj o nominaci do příštího prezidentského klání.