Demonstraci v Egyptě nepřežilo pět lidí, zraněných jsou stovky

Demonstrace v Egyptě

Demonstrace v Egyptě Zdroj: ctk

Nejméně pět mrtvých a více než 370 zraněných si v pátek podle různých zdrojů vyžádaly násilnosti provázející dnešní protesty proti vládě islamistického prezidenta Muhammada Mursího v Egyptě. Protesty svolala opozice v den druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Protesty byly hlášeny z devíti egyptských provincií. Policie proti demonstrantům použila zejména slzný plyn.

V Suezu bylo pět osob podle místních zdravotnických zdrojů zastřeleno palbou, jejíž původce či původci nejsou zatím známi. Mezi zraněnými je asi pět desítek policistů.

V metropoli Káhiře policie k večeru zasáhla proti davu demonstrantů nedaleko prezidentského paláce ve čtvrti Heliopolis. Sporadické střety mezi mládeží a pořádkovými silami druhý den pokračovaly i v oblasti káhirského náměstí Tahrír. To bylo centrem předloňských protestů proti Mubarakovi a dnes zde tisíce lidí vyjadřovaly nespokojenost s vládou prezidenta Mursího. Jej si Egypťané loni zvolili, nyní mu ale mnoho z nich vyčítá snahy o omezování svobody projevu nebo ovládnutí justice. Podle některých kritiků zradil odkaz předloňského povstání. „Lid chce svrhnout režim,“ skandovali dnes demonstrující heslo, které zaznělo i při povstání proti Mubarakovi.

Policie podle svědků použila slzný plyn proti demonstrantům v Suezu a v druhém největším městě Alexandrii, kde mladí lidé zapalovali pneumatiky. V blízkosti sídla místních úřadů se protestující střetli s policií. V Ismaílíji demonstranti podle agentury AFP zaútočili na kanceláře politické odnože mocného islamistického hnutí Muslimského bratrstva, z nějž Mursí vzešel, a ty se ocitly v plamenech.

Protesty mají ukázat sílu opozice, která nesouhlasí také s novou ústavou znamenající pro zemi větší příklon k uplatňování islámského práva. „Naše revoluce pokračuje… Říkáme ne státu Bratrstva,“ řekl Reuters populární opoziční levicový vůdce Hamdín Sabbáhí.

Muslimské bratrstvo a další islamistické skupiny již dříve oznámily, že si připomenou druhé výročí revoluce jiným způsobem. Do ulic prý nevyrazí, aby předešly střetům. Prezident Mursí ve čtvrtek vybídl k poklidným oslavám povstání. Exprezident Mubarak (84) si odpykává doživotní trest vězení za podíl na represích během předloňských pouličních bouří. Kasační soud ale nedávno přijal jeho odvolání a nařídil nový proces.