Demonstranti s botami v rukou vyzývali německého prezidenta k rezignaci

Christian Wulff

Christian Wulff Zdroj: CTK/AP/Jesco Denzel/BPA

Na 300 lidí dnes demonstrovalo před berlínským palácem německé hlavy státu Christiana Wulffa, který čelí aféře kolem podezřelé půjčky na dům. Protestující, kteří po vzoru účastníků arabských protivládních akcí mávali botami, vyzývali prezidenta, aby se úřadu vzdal, informovala agentura DPA.

Heslem dnešní akce bylo „Ukažte Wulffovi boty - Boty pro Vás, pane prezidente“. V arabské kultuře je bota vržená na soka znamením hlubokého opovržení. „Chceme botami jen mávat, ne je házet,“ řekl ještě před začátkem mluvčí pořadatelů protestu Jürgen Jänen.

Wulff, spojenec německé kancléřky Angely Merkelové, se dostal pod palbu kritiky v prosinci, kdy německý tisk zveřejnil informace o výhodné půjčce 500 tisíc eur (přes 12,7 milionu korun), kterou nynější prezident ještě jako dolnosaský premiér získal od manželky podnikatele Egona Geerkense, což tehdy nepřiznal.

Sporný je také Wulffův telefonát šéfredaktorovi německého deníku Bild, kterým se snažil zabránit zveřejnění článku o kauze. Bild tvrdí, že šlo o výhrůžku.

Wulff stojí v čele Německa teprve půldruhého roku. Nahradil Horsta Köhlera, který v květnu 2010 nečekaně odstoupil kvůli kontroverzním vyjádřením ohledně využití vojenského angažmá v Afghánistánu k prosazování obchodních zájmů Německa. Podle posledního průzkumu se už polovina Němců kloní k tomu, aby ho Wulff kvůli nynější aféře následoval. Prezident však rezignaci, po které volají i někteří politici, odmítl.

Podle zpráv některých německých médií se již šéfové vládní koalice na možný Wulffův odchod připravují. Údajně by měl být navržen na prezidentský post takový kandidát, kterého by podpořila i opozice. Politici ale tyto spekulace podle DPA odmítají jako nepravdivé či jako „holý nesmysl“.