Deutsche Bank: státní peníze docházejí, krize se může prohloubit

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Světová finanční krize se může brzy ještě prohloubit. Peníze, které do ekonomiky napumpovaly centrální banky ve snaze udržet počty krachujících firem nízko, totiž docházejí, varovala ve své analýze Deutsche Bank.

Ceny CDS, tedy takzvaných pojistek dluhopisů, rostou. Podle banky se kvůli tomu zvyšuje riziko, že ve čtyřech evropských státech brzy proběhne takzvaná dluhová událost, jako je například restrukturalizace dluhu. To dokládá i index vládních dluhopisů 15 evropských států SovX Western Europe, který za minulý měsíc rostl o 26 procent.

Pokud tyto státy nebudou dále schopny splácet své dluhy, situace se výrazně zhorší. „V příštích pěti letech bychom tak mohli vidět mnohem více krachů firem a finančních institucí, než během poměrně klidných minulých pěti let,“ uvádějí analytici Deutsche Bank.

Poté, co Evropská centrální banka vydala bilion eur na refinancování dluhů evropských států a americký Fed vyměnil část svých krátkodobých dluhopisů na dlouhodobé, úroky státních dluhopisů klesaly. Tato doba nyní podle německé banky končí a státy už nebudou ochotny do dluhopisů tak mohutně investovat. „Hodně může záležet na tom, do jaké míry dokážeme tolerovat tisknutí peněz. Jsme velmi blízko úplného vyčerpání,“ vysvětlila analýza situaci centrálních bank.

V krizových letech 2007 až 2011 byl sice počet krachů firem vyšší, než v letech předcházejících, díky „nevídaným zásahům“ amerických a evropských politiků se držel blízko dlouhodobého průměru agentury Moody's. Ta tuto statistiku vytváří od 30. let 20. století.