Díky dohodě se vyhneme válce, vítá Sýrie americko-ruský pakt

Syrské město Aleppo po raketovém útoku. ilustrační foto

Syrské město Aleppo po raketovém útoku. ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sýrie je spokojena s dohodou USA s Ruskem, která má zajistit, že v blízkovýchodní zemi nebudou do poloviny příštího roku žádné chemické zbraně. Americký ministr zahraničí John Kerry však upozornil, že hrozba amerického útoku tím nepadla.

„Dohodu vítáme. Na jedné straně pomáhá Syřanům dostat se z krize a na straně druhé umožnila vyhnout se válce proti Sýrii. Vzala totiž argumenty těm, kdo ji (válku) chtěli rozpoutat,“ řekl syrský ministr pro národní smíření Alí Hajdar v rozhovoru s ruskými médii.

Šéf americké diplomacie John Kerry ale dnes zdůraznil, že hrozba americkým útokem na Sýrii dohodou s Ruskem nepadla. Dohoda podle něj poskytuje možnost odstranit ze Sýrie všechny její chemické zbraně. Kerry ujistil Izrael, že dokument poskytuje také záruku o vynucení plnění dohody v rámci úmluvy o zákazu chemických zbraní, k níž se chce Sýrie připojit. V případě neplnění se v ní počítá s tím, že bude případ předán Radě bezpečnosti OSN, která pak rozhodne o případné sankci - a ta může být i vojenská.

Petr Robejšek: Sýrie a smysl globálního vládnutí