Dluhy slovenských nemocnic prudce rostou, jsou nejvyšší za pět let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Zdravotnická zařízení včetně velkých nemocnic na Slovensku se topí v dluzích, jejich závazky po lhůtě splatnosti na konci loňska dosáhly nejvyšší úrovně za posledních pět let. Upozornilo na to slovenské ministerstvo zdravotnictví, podle kterého by situaci zlepšilo kromě připravovaných úsporných opatření také oddlužení a vyšší příjmy zařízení.

Dluhy po splatnosti zdravotnických zařízení na Slovensku stouply loni meziročně o 17,7 procenta na 647,24 milionu eur (17,4 miliardy korun). V porovnání s rokem 2012 se zvýšily na téměř trojnásobek.

Hlavní část dluhů vytvořily zejména velké nemocnice, které spravuje stát. "V těchto zařízeních se uskutečňuje největší rozsah finančně náročných výkonů poskytované zdravotní péče. Situaci komplikuje vysoký podíl a nárůst osobních nákladů v poměru k výnosům od pojišťoven a významný podíl nákladů na léky a zdravotnický materiál na celkových nákladech," uvedlo ministerstvo.

Úřad letos očekává pokles výdajů na léky, zdravotnické pomůcky a materiál o 105 milionů eur (2,83 miliardy korun), a to hlavně kvůli opatřením proti vysoké spotřebě léků a novému nastavení cen zdravotnického materiálu. Dřívější analýza poukázala rovněž na možnosti úspor při zajištění efektivního provozu zdravotnických zařízení a veřejných soutěží.

Podle ministerstva i v případě zlepšení hospodaření zdravotnických zařízení bude s ohledem na strukturu jejich dluhu potřebné oddlužení. Slovensko již v minulosti opakovaně oddlužovalo zdravotnická zařízení, například v roce 2011 na tento účel vynaložilo 300 milionů eur (8,1 miliardy korun).

Slovensko podle analýzy ministerstva financí vynakládá na zdravotnictví s ohledem na výkon ekonomiky více peněz než sousední země z visegrádské čtyřky (V4), efektivnost slovenského systému je ale nižší než v České republice a Polsku. Ve srovnání s ostatními zeměmi V4 má Slovensko například vyšší počet úmrtí, která by bylo možné odvrátit včasnou a odpovídající zdravotní péči a léčbou.

Špatný stav slovenského zdravotnictví i aféry ohledně předražených nákupů techniky se na Slovensku dostaly do centra pozornosti i před loňskými parlamentními volbami.