Drahé konopí z dovozu není řešení. Politici slibují změny

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli Zdroj: Reuters

Pěstírna lékařského konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
8
Fotogalerie

Kvůli tomu, že v lékárnách nebude zatím české konopí, ale dražší z dovozu, zesílil tlak na zdravotní pojišťovny, aby ho častěji proplácely. Do kauzy se vkládá i premiér Bohuslav Sobotka.

Skupina expertů pod vedením Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila projednávala minulý týden problém s nedostupností léčebného konopí. Léčebné konopí v lékárnách chybí od začátku února. V nejbližších týdnech má k pacientům dorazit dodávka léčebného konopí ze zahraničí, jenže se očekává, že bude dvakrát až třikrát dražší. A to si mnoho pacientů ani české konopí nemohlo dovolit.

Zatímco tuzemské konopí v minulosti stálo kolem sta korun za gram, konopí z dovozu dříve bylo zhruba za 300 korun za gram.

„Bez kroku B, tedy zajištění úhrady, by dovoz konopí ze zahraničí nebyl řešení. Nemělo by to smysl, odřízlo by to od léčby i ty, kteří si to dosud mohli dovolit,“ říká Tomáš Zábranský z Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy. Ve světě je podle něj průměrné užívané množství přes 50 gramů měsíčně.

Také protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se přimlouvá za to, aby konopí hradily pojišťovny. Dnes ho může zdravotní pojišťovna proplatit jedině v mimořádném případě, kdy není jiná možnost. Přitom ale ty údajné jiné možnosti, které zdravotnictví pacientovi nabízí, nejsou podle Vobořila mnohdy relevantní.

Například v situaci, kdy zjevně pacientovi nepomáhají opiáty, navrhuje se použít další a další druhy opiátů, zatímco konopí by takovému pacientovi mohlo významně prodloužit život. „To je nelidské,“ říká Vobořil.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová minulý týden ujistila, že zdravotní pojišťovny budou konopí v některých případech proplácet. „Máte možnost požádat svého ošetřujícího lékaře o úhradu ze zdravotního pojištění, pokud se jedná o jedinou možnost vaší léčby,“ oslovila náměstkyně pacienty na svém Twitteru. Pro deník E15 upřesnila, že by se to mohlo týkat zhruba stovky pacientů v Česku.

Z otevření pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí společnosti Meclovská zemědělská:

Video placeholde
Z otevření pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí společnosti Meclovská zemědělská • Meclovská zemědělská

Pravidlo, že má pacient nárok na proplacení konopí, pokud jiná léčba nezabírá, platí už dlouho. Dosud ale není informace o žádném případu, kdy by pojišťovna takto konopí proplatila. „VZP řešila v loňském toce žádost jedné klientky o úhradu léčebného konopí a tato žádost byla zamítnuta. Připadaly v úvahu jiné možnosti léčby,“ potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.


 

Více o případu čtěte v archivu časopisu Reflex >>>


Experti také řeší, jak zlepšit situaci českých pěstitelů. Poslední dva pokusy Státního ústavu pro kontrolu léčiv totiž zkrachovaly na jejich nezájmu se o zakázku ucházet. Podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by pěstování léčebného konopí mohlo být atraktivnější, pokud by stát povolil jeho export do zahraničí.

„Léčebné konopí poptává Německo, kde je plně hrazené zdravotním systémem, následovat budou další země,“ říká Vobořil. V Česku je totiž zatím odbyt malý a vzhledem k tomu je velmi nákladné splnit všechny podmínky.

VIDEO: Rozhovor s Martinou Kafkovou Mejzlíkovou, které na její nemoc zabírá jen léčebné konopí

Video placeholde
VIDEO: Rozhovor s Martinou Kafkovou Mejzlíkovou, které na její nemoc zabírá jen léčebné konopí • Martin Bartkovský

Nakloněn by tomu zřejmě byl i zdravotnický expert ministra financí Andreje Babiše Adam Vojtěch. „Pokud tu má někdo konopí pěstovat kvůli tomu, že od něj lékový ústav vykoupí 20 kilo, tak to není rentabilní,“ uvedl v Hospodářských novinách.

Během nejbližších týdnů se má s Vobořilem a s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem setkat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).  Projedná s nimi další postup.