Dlužníky má zachránit MMF za peníze centrálních bank

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Mezinárodní měnový fond má dostat od 17 centrálních bank měnové unie a amerického Fedu stamiliardy eur, aby pomohl ukončit dluhovou krizi v Evropě. Informoval o tom německý deník Die Welt.

Silnější zapojení MMF do záchranného scénáře, jehož obrysy představili v Paříži prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkelová, má uklidnit trhy a udržet na nich dobrou náladu. Ta zavládla minulý týden poté, co Evropská centrální banka a další centrální banky spolu s Fedem intervenovaly ve prospěch dolaru a několika dalších měn.

Současně jde o úlitbu Washingtonu, který žádá, aby Evropané přihodili peníze a vynechali z dodatečného financování ostatní členy MMF. K této taktice přiměla USA „dárcovská“ nechuť rychle se rozvíjejících velmocí, jako jsou Čína a Brazílie.

„Je to trik, který má zakrýt financování veřejných deficitů z prostředků centrálních bank. Nemá jít o přímé platby, ale o objížďku přes MMF,“ cituje Die Welt nejmenovaného centrálního bankéře.

Kapacitu tohoto nástroje, který má vyztužit hotovost měnového fondu, odhadují analytici na 200 miliard eur. Přiřadit se mají ke 440 miliardám ve fondu finanční stability, teoreticky tedy půjde o 640 miliard. Ve skutečnosti je však ve druhém měšci méně, protože jeho zápůjční kapacita je 250 miliard.

Prozrazený plán kopíruje dva zvláštní fondy, který zřídil MMF v sedmdesátých letech pro státy zasažené ropným šokem. Nyní má fond k dispozici asi 390 miliard dolarů, což je na sanaci velkých evropských ekonomik málo. Detaily o posílení zdrojů MMF vyšly najevo před dnešním příletem ministra financí USA Timothyho Geithnera do Německa.