Do Berlína se z Bonnu mají odstěhovat poslední německá ministerstva

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: Mike Peel via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Pětadvacet let po znovusjednocení Německa chce spolková vláda dokončit stěhování ministerstev z bývalého hlavního města spolkové republiky Bonnu do Berlína. Ministerstvo životního prostředí a výstavby za tímto účelem vytvořilo zvláštní pracovní skupinu, informoval na svém webu časopis Der Spiegel. V bývalé západoněmecké metropoli pracuje nadále asi sedm tisíc vládních úředníků.

K přesunu hlavního města spolkové republiky z Bonnu do Berlína došlo zákonem z roku 1994. Šest ze 14 ministerstev má ale stále hlavní sídlo v 300tisícovém městě na Rýnu a v Berlíně mají jen své pobočky. Týká se to například ministerstev obrany, životního prostředí či ministerstva školství a výzkumu. V Berlíně působí nyní asi 11 200 ministerských úředníků, v Bonnu zhruba 6800.

Ministerstvo životního prostředí a výstavby nyní podle německých médií zřídilo zvláštní pracovní skupinu, jejíchž pět členů se má věnovat pouze přípravě dokončení stěhování ministerstev do současného hlavního města, které by mimo jiné mělo snížit náklady na provoz úřadů.

Ministerstvo už prý zahájilo i jednání s vládou spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, v níž Bonn leží. „Současný stav nemůže zůstat a nezůstane,“ uvedla před časem zodpovědná ministryně Barbara Hendricksová.