Do boje o převzetí amerických aktivit TikToku nově vstoupil Oracle

Larry Ellison z Oracle hodlá přebít nabídku Microsoftu.

Larry Ellison z Oracle hodlá přebít nabídku Microsoftu. Zdroj: Jan Sedlak

Americký prezident Donald Trump
Microsoft usiluje o převzetí čínského TikToku
TikTok musí za 90 dní v USA skončit.
Šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku.
5
Fotogalerie

Americká softwarová společnost Oracle zvažuje, že převezme aktivity čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok na trzích ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovoval britský deník Financial Times. O americký TikTok už dříve projevil zájem americký softwarový gigant Microsoft a majitelé sociální sítě Twitter.

Aplikaci TikTok provozuje čínská společnost ByteDance. Americký prezident Donald Trump minulý týden firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Trump tažení proti TikToku odůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Firma ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit na americkém trhu. TikTok má jen ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. ByteDance se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů. Zároveň se nedávno stal novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami na světě. 

Pokud však TikTok před vypršením 90denní lhůty, to jest přibližně do poloviny listopadu, převezme americká firma, podaří se zákaz aplikace odvrátit. Až dosud byl za jasného favorita považován Microsoft, jenž svůj zájem o čínskou aplikaci zveřejnil již na začátku srpna. Oracle pro něj nicméně představuje nebezpečnou konkurenci.   

Zatím není jasné, kterou ze společností by v souboji o TikTok podpořila americká vláda. Spoluzakladatel a výkonný ředitel Oracle Larry Ellison je však známý svými otevřenými sympatiemi k Donaldu Trumpovi. Jakákoli dohoda bude každopádně čelit řadě překážek, zejména samotnému oddělení technologie od ByteDance. Nikdo také dosud neví, za jakou částku chce čínská firma aplikaci prodat.