TikTok zlákalo Irsko. V evropském daňovém ráji postaví datové centrum za miliardy

TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze.

TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze. Zdroj: Reuters

Datové centrum, ilustrační foto
Děti TikTok milují, ale rizika si neuvědomují
Datové centrum, ilustrační foto
Indie zakázala téměř 60 čínských aplikací, včetně populárního TikToku
5
Fotogalerie

Provozovatel aplikace TikTok, kterou vlastní čínská společnost ByteDance, zřídí své první datové centrum v Irsku, v evropském daňovém ráji. Investuje do něj 420 milionů eur (asi 11 miliard korun). Do provozu ho uvede v roce 2020 a vytvoří tak stovky pracovních míst. TikTok už má od ledna v zemi středisko, které se zabývá regulačními záležitostmi v Evropě, Africe a na Blízkém východě. 

Společnost ByteDance před několika dny uvedla, že zvažuje přesunout ústředí TikToku do Evropy. Britská média předtím informovala, že ve hře je Londýn.

Platforma se minulý měsíc stala novým ohniskem sporů mezi Spojenými státy a Čínou. Na území USA jí hrozí zákaz, pokud se její vlastník, společnost ByteDance, do 15. září nedohodne na prodeji svých amerických aktivit s americkou společností Microsoft.

Americký prezident Donald Trump a další představitelé země, naposledy ministr zahraničí Mike Pompeo, uvedli, že platforma představuje hrozbu pro ochranu osobních dat amerických občanů.

Irské datové centrum platformy TikTok má být uvedeno do provozu na začátku roku 2022. TikTok do něj chce přesunout data svých evropských uživatelů.

Zahraniční firmy v Irsku vytvářejí každé desáté pracovní místo, lákají je tam hlavně nízké daně. Datová centra v Irska už mají například americké firmy Amazon, Facebook či Google.