Do politické krize ve Venezuele se vkládá i EU. Uspořádejte svobodné volby, vyzývá Mogheriniová

Federica Mogheriniová

Federica Mogheriniová Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie vyzvala Venezuelu k uspořádání svobodných voleb. V prohlášení uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která rovněž sdělila, že EU plně podporuje venezuelské Národní shromáždění i jejího předsedu Juana Guaidóa. Guaidó, který vede opozici proti stávajícímu prezidentovi Nicolási Madurovi, se ve středu v Caracasu prohlásil úřadujícím prezidentem. Za hlavu státu Guaidóa uznaly Spojené státy, kterým následně Maduro vypověděl diplomatické vztahy, což ale Washington odmítá akceptovat.

„EU plně podporuje Národní shromáždění jako demokraticky zvolenou instituci, jejíž pravomoci musí být obnoveny a respektovány,“ uvedla Mogheriniová. „Občanská práva, svobody a bezpečnost všech členů Národního shromáždění včetně jeho předsedy Juana Guaidóa musí být dodržována a plně uznávána,“ dodala.

Unie podle Mogheriniové je připravena Venezuele pomoci s obnovou demokracie a právního státu a po Caracasu chce, aby okamžitě zahájil politický proces vedoucí ke svobodným volbám ve shodě s ústavou. Brusel také zdůraznil, že masové demonstrace Venezuelců volajících po demokracii nemohou být ignorovány.

Guaidóa jako úřadujícího prezidenta uznaly Spojené státy s Kanadou a také několik latinskoamerických zemí. Maduro v reakci na postup Washingtonu oznámil, že Venezuela s USA přerušuje diplomatické vztahy a že Spojené státy mají tři dny na stažení svých diplomatů zpět do vlasti.

USA ale na Madurovu výzvu odmítají reagovat. „Spojené státy s Venezuelou udržují diplomatické vztahy a budou v nich pokračovat skrze venezuelskou vládu prozatímního prezidenta Guaidóa, který naše zastoupení vyzval k setrvání ve Venezuele,“ uvedl v prohlášení americký ministr zahraničí Mike Pompeo. „Spojené státy neuznávají Madurův režim jako venezuelskou vládu. Stejně tak Spojené státy odmítají, že by bývalý prezident Nicolás Maduro měl pravomoc ukončit diplomatické vztahy,“ dodal.

Madura se mezitím podle agentury AP zastali ruští zákonodárci, podle kterých se Washington ve Venezuele snaží rozpoutat další barevnou revoluci. Venezuelského autoritářského prezidenta podpořila také Kuba, která je spojencem levicového režimu.