Do primárek promluvil trojitou výhrou bývalý senátor Santorum

primárky v USA

primárky v USA Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy překvapilo trojité vítězství bývalého senátora Ricka Santoruma v hlasování o republikánském kandidátovi v Missouri, Minnesotě a Coloradu. Úspěch pro něj sice v tuto chvíli neznamená zisk žádného delegáta, na další kola stranických primárek však může mít výrazný dopad.

Výsledek je těžkou ranou hlavně pro největšího favorita, někdejšího guvernéra státu Massachusetts Mitta Romneyho. V Minnesotě a Coloradu totiž poměrně snadno zvítězil v roce 2008, kdy se neúspěšně pokoušel postavit Baracku Obamovi.
Romney sice svému rivalovi pogratuloval, ale zároveň se snažil výsledky zlehčit. Odborníci přitom upozorňují, že je načase, aby se pokusil oslovit republikány novými tématy.

Santorum, který se majetkově Romneymu nemůže rovnat, si pochvaluje, že mu díky vítězství přibyli sponzoři kampaně. „Myslím si, že minulou noc jsme on-line vybrali čtvrt milionu dolarů,“ pochlubil se médiím.

Santorum doufá, že by nyní mohl nahradit bývalého šéfa Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche na postu hlavního Romneyho vyzývatele. Analytici ovšem tvrdí, že Gingrich, který ve všech třech oblastech pohořel, nyní v ústraní vyčkává do března, kdy do hry vstoupí jižní státy, kde cítí větší šance.

Úspěch Santoruma navíc ukazuje, jak silné je konzervativní křídlo republikánů, které se obává, že Romney je v některých záležitostech příliš liberální. Nepomohly mu ani poslední pokusy kritizovat potraty a sňatky gayů.