Do programu zlepšování ovzduší na Ostravsku zasáhl soud

Ostrava, ilustrační foto.

Ostrava, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Areál Dolních Vítkovice
Areál Dolních Vítkovice
Areál Dolních Vítkovice
Areál Dolních Vítkovice
16
Fotogalerie

Nejvyšší správní soud zrušil části Programu zlepšování kvality ovzduší pro území Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. Soud rozhodl na základě kasační stížnosti. Rozhodnutí představuje precedent, který souvisí také s obdobnými programy pro Prahu, Brno a Ústecko.

Vladimír Burda z Ostravy podal kasační stížnost proti programu na zlepšování ovzduší na Ostravsku. V programu mu vadila jeho nekonkrétnost a soud mu dal částečně za pravdu.

 „Soud nově rozhodl, že opatření v Programu musí být účinná, a aby byla účinná, musí cílit především na průmysl, který je na Ostravsku hlavní příčinou znečištění ovzduší. Fakt, že například v Radvanicích-Bartovicích je imisní limit pro benzopyren mnohonásobně překračován, lze přičítat právě a jen průmyslu,” komentuje případ stěžovatel Burda.

„Jedná se o přelomový rozsudek v tom smyslu, že soud jednoznačně specifikuje a zpřesňuje náležitosti, které mají programy na ochranu ovzduší obsahovat, aby mohly být v praxi účinné,” říká právnička Petra Marie Giňová z organizace Frank Bold.

Nejvyšší správní soud zrušil celý předchozí rozsudek Městského soudu v Praze, který žalobu na Program původně zamítl. Některé jeho části navíc přímo zrušil. Rozsudek je konečný. Ministerstvo životního prostředí, které Program v roce 2016 vydalo, nyní bude muset vypracovat nový, s účinnějšími opatřeními a realistickým časovým rámcem.