Do Řecka dorazilo přes 1700 uprchlíků za tři dny, stovky z nich na Kos

Na řecký ostrov Kos připlouvají z turecka stovky migrantů

Na řecký ostrov Kos připlouvají z turecka stovky migrantů Zdroj: ctk/AP

Trajekt, na kterým migrantu najdou dočasné ubytování
Migranti připlouvají na ostrov Kos
Migrant dorazil na Kos
Migranti hledí na trajekt, který jim poskytne dočasné ubytování
Uprchlíci na ostrově Kos
6
Fotogalerie
Do přístavu Kos na stejnojmenném řeckém ostrově v pondělí ráno dorazily další desítky převážně syrských uprchlíků. Některé přivezla pobřežní stráž, která je zachránila na moři, když se snažili na ostrov dostat z Turecka. Jiní do přístavu proudili pěšky, nejspíš se jim podařilo dorazit na člunech až na pobřeží bez pomoci záchranářů. Celkem se na řeckých ostrovech v Egejském moři za poslední tři dny vylodilo 1728 běženců, uvedla agentura DPA s odvoláním na imigrační úřady.

Ostrov Kos stojí v posledních dnech v centru pozornosti, protože úředníci a policisté tam přestali každodenní registraci stovek lidí a péči o ně zvládat. Situaci ale ulehčil trajekt Eleftherios Venizelos, který od víkendu slouží jako nouzové středisko pro syrské uprchlíky. Ti na něm mohou najít útočiště, aby nemuseli spát v přilehlých parcích a na plážích, jako tomu bylo v minulosti. Migranti míří i na další blízké velké ostrovy Lesbos, Chios či Samos nebo na menší jako jsou Agathonisi, Kalolimnos či Megisti.

Skokové zvýšení počtu uprchlíků dnes potvrdila i turecká vláda. V nové bilanci uvedla, že lodě turecké pobřežní stráže během měsíce od 17. července do 17. srpna pomáhaly na moři 18.300 uprchlíkům. To je celá polovina celkového počtu zachráněných migrantů za letošní rok.

U pobřeží Kosu se dnes nejprve kolem půl sedmé ráno místního času (půl šesté SELČ) v dálce na moři objevil člun pobřežní stráže, který táhnul nafukovací člun s uprchlíky. Když se přiblížili k přístavu, někteří z běženců začali vstávat. „Nevstávejte, sedněte si,“ bylo slyšet pobřežní stráž. Na malém člunu se tísnilo kolem 40 osob, většinou mužů. Ženy a děti vzal na palubu člun pobřežní stráže. Obavy z toho, že by se člun ještě na poslední chvíli mohl převrátit, panovaly i při kotvení a výstupu migrantů na pevninu. Všichni se totiž chtěli rychle dostat ven. „Jeden po druhém, jeden po druhém,“ snažila se je usměrňovat stráž.

Po chvíli začaly do přístavu proudit desítky lidí po pevnině a cesta před místními hradbami se začala zaplňovat. Uprchlíci často přicházeli s celými rodinami. S vyčerpaným výrazem ve tváři, bez ničeho, ale i s batohy. Asi po deseti minutách přijíždí další loď pobřežní stráže, na jejíž palubě je asi dvacet zachráněných běženců.

Ti, které přivezla pobřežní stráž stojí už přímo před trajektem, ostatní nově příchozí si sedají do fronty u brány, kterou hlídá policie. Ta migranty kontroluje a pouští je na loď postupně. Na trajekt se mohou dostat jen Syřané. U nich je zřejmé, že utíkají před válkou a jejich registrace je snadnější a rychlejší.

Každý den 600 uprchlíků na Kosu

Loď Eleftherios Venizelos, na které je místo až pro 2500 uprchlíků, dorazila do přístavu Kos v pátek. Migranty začala poprvé přijímat v noci na neděli, své brány jim pak znovu otevřela i v noci na dnešek. Celkem se jich do dnešního poledne nalodilo už kolem 1200. Trajekt by měl v přístavu zůstat asi dva týdny, co bude dál, není jasné. Mezi místními obyvateli se ale říká, že se čeká jen na to, až se loď zcela zaplní, pak odjede do Atén a opět se vrátí zpět pro další uprchlíky. Na Kos připluje každý den asi 600 běženců, odhadují úřady.

Velký tlak zažívají úřady i na na ostrově Lesbos, kam v posledních týdnech dorazilo odhadem 8000 až 10 tisíc migrantů. V ulicích přístavního města Mytilini jich stovky spí pod širým nebem či ve stanech. Řada z nich sice už má vyřízené dokumenty, ale zatím marně čeká na možnost odplout na pevninu, protože trajekty jsou v hlavní turistické sezoně zpravidla zcela zaplněné. Státní ministr Alekos Flamburaris řecké televizní stanice Skai řekl, že vláda plánuje k ostrovu vyslat zvláštní loď, která by uprchlíky přepravila.