Do Řecka stále připlouvají imigranti. Meziročně jich je dvacetinásobek

Do aténského přístavu Pireus dorazilo z řeckých ostrovů Lesbos a Chios 1481 migrantů

Do aténského přístavu Pireus dorazilo z řeckých ostrovů Lesbos a Chios 1481 migrantů Zdroj: ctk/ap

Do aténského přístavu Pireus dorazilo z řeckých ostrovů Lesbos a Chios 1481 migrantů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na pobřežní stráž. Počet uprchlíků, kteří letos od začátku ledna dopluli přes Egejské moře z Turecka do Řecka, je v meziročním srovnání více než dvacetinásobný.

Podle nových údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do 23. ledna do Řecka celkem 43 921 uprchlíků, loni to bylo za celý leden 1694 běženců.

Lidé, které dovezly tři trajekty do Atén, pocházejí převážně ze Sýrie, jsou mezi nimi ale i Maročané, Alžířané a Pákistánci, uvedl řecký veřejnoprávní rozhlas. Většina migrantů se snaží z Řecka dostat přes Balkán dál do západní Evropy, sousední Makedonie však přes své hranice už pouští pouze běžence ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Uprchlíci v hojné míře využívají cestu přes moře z Turecka i navzdory nepříznivému počasí. Tento měsíc ale na rozbouřeném moři přibylo tragických nehod a 149 lidí přišlo o život nebo jsou pohřešovaní. Naposledy v pátek se při třech nehodách utopilo 45 migrantů včetně dvou desítek dětí.