Do Spojených států se už turisté nehrnou. Změňte vízovou politiku, žádají Trumpa podnikatelé

Socha svobody v New Yorku

Socha svobody v New Yorku Zdroj: ČTK

Americké asociace sdružující podniky, které těží z miliardového byznysu v podobě turistů, bijí na poplach. Návštěvníků Spojených států ubylo za poslední dva roky o šest procent.

Snížení počtu turistů ve Spojených státech se promítá do vysychání zdroje příjmů pro množství podniků. Návštěvníci vloni utratili v USA o 3,3 procenta méně než v roce 2016. To se rovná zhruba 4,6 miliardám dolarů, což odpovídá 40 tisícům pracovních míst. Údaje vycházející z dat amerického ministerstva obchodu citovala agentura Bloomberg.

Tato skutečnost dohnala desítku organizací jako Americký svaz cestovního ruchu nebo Národní restaurační asociace (NRA) a další, aby se sjednotily do koalice nazvané Visit U.S. Coalition s cílem neblahý trend v cestovním ruchu zvrátit.

Snižující se zájem turistů připisují především zpřísněné americké bezpečnostní politice. Chtějí proto přimět administrativu prezidenta Donalda Trumpa, aby zmírnila jak migrační politiku, tak vízovou politiku.

“Naším cílem je, aby se Amerika stala nejbezpečnějším a nejnavštěvovanějším státem na Zemi. A my dokážeme obojí,” řekl šéf Amerického svazu cestovního ruchu Roger Dow na konferenci. 

Do U.S. Visit Coalition patří ještě Obchodní komora Spojených států amerických (USCC), Americká hráčská asociace (AGA), Americké asociace hotelů a ubytování (AHLA), Americká společnost výkonných pracovníků asociací (ASAE), Asijsko-americká asociace vlastníků hotelů (AAHOA), Mezinárodní asociace výstav a akcí (IAEE), Národní maloobchodní federace (NRF) a společnost nezávislých organizátorů show.

Z dvanácti destinací atraktivních pro turisty, které vybral Americký svaz cestovního ruchu, je v horší situaci už jen Turecko s poklesem příjezdů o 6,7 procent v letech 2015 až 2017. Naopak Austrálie si polepšila o 22 procent.

Změna v počtu příjezdů v letech 2015 až 2017 
Austrálie+ 22 procent
Kanada+ 21,2 procent
Saúdská Arábie+ 20,3 procent
Velká Británie+ 17,5 procent
Spojené Arabské emiráty+ 16,5 procent
Thajsko+ 13,9 procent
Čína+ 9,3 procent
Německo+ 8 procent
Francie+ 4 procenta
Itálie+ 2,2 procenta
Spojené státy americké- 6 procent
Turecko- 6,7 procent