Do Srbska přicházejí z Makedonie tisíce uprchlíků

Běženci (ilustrační foto)

Běženci (ilustrační foto) Zdroj: ctk/AP

Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
13
Fotogalerie
Přinejmenším dvě tisícovky uprchlíků překročily v noci na dnešek srbské hranice na své klopotné cestě do západní Evropy. Uvedla to dnes agentura AFP s tím, že o víkendu do Srbska vstoupilo více než 7000 běženců, zatímco mezitím stovky dalších už jsou na cestě z Řecka.

Uprchlickou krizí v Evropě se mají dnes navečer zabývat v Berlíně i francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová.

„Poslední události v Makedonii působily jako zátka a nyní máme několik tisíc uprchlíků, kteří přicházejí do Srbska z Makedonie,“ řekl AFP Davor Rako z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Preševu na jihu Srbska.

Makedonie minulý čtvrtek zablokovala hranici s Řeckem, aby zabránila nekontrolovanému proudění běženců z Řecka, kam od počátku roku dorazilo více než 160 tisíc běženců. Blokádu o víkendu ukončila. Do země tak jen během dneška podle AFP vstoupily po malých skupinách stovky uprchlíků. V táboře u města Gevgelija na jihu Makedonie v neděli asi tisícovka migrantů čekala na vlak, aby je odvezl k hranicím se Srbskem; dalších 450 zamířilo stejným směrem autobusy.

Galerie: Migranti v Makedonii

Rako upřesnil, že dva tisíce běženců přešlo přes hraniční přechod Miratovac, kde srbské úřady a UNHCR zřídily přijímací středisko. Už o víkendu sem dorazilo z Makedonie více než sedm tisíc uprchlíků, převážně ze Sýrie.

„Bylo těžké zůstat doma, když tam není pro mé děti budoucnost. Přišel jsem o práci, o vše. Jsem inženýr, má žena je učitelka. Nemáme žádné příjmy, žádnou práci, nic,“ řekl třicetiletý Talál poté, co dnes dopoledne překročil makedonsko-srbskou hranici.

Jakmile uprchlíci získají v Preševu potřebné dokumenty, dovolující zůstat 72 hodin v Srbsku, pokračují v cestě na sever k hranicím s Maďarskem, odkud nejčastěji míří do Německa, Nizozemska, Norska či Švédska.