Dohoda mezi USA a Kubou by mohla být již na počátku července

Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro spolu jednali na celoamerickém summitu v Panamě

Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro spolu jednali na celoamerickém summitu v Panamě Zdroj: ctk/AP

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy by mohla oznámit dohodu s Kubou o opětovném otevření ambasád a obnovení diplomatických vztahů na počátku července. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj z USA. Obě země přerušily diplomatické vztahy před více než pěti desetiletími.

Obě strany doufají, že dokončí dohodu do prvního týdne příštího měsíce. Otevře se tak cesta americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu pro návštěvu Havany, kde by se měl zúčastnit slavnostního vyvěšení vlajky a otevření velvyslanectví.

Průlom jednání mezi dvěma bývalými rivaly z doby studené války vyjednávači oznámili v prosinci. Podle zdroje vyjednávači urovnaly téměř všechny rozpory a jsou přesvědčeni, že zbývajících několik málo rozdílů se podaří brzy vyřešit. Přesný termín formálního otevření ambasády však není znám, protože Kerry se stále zotavuje ze zlomeniny, kterou utrpěl koncem května ve Francii při nehodě na kole, a blíží se konečný termín pro jadernou dohodu s Íránem, která bude hlavním programem Kerryho v příštích týdnech.

Proces "normalizace" vztahů

Obnovení diplomatických vztahů je nejnovější fází v procesu normalizace, který se však posouvá velmi pomalu kvůli přetrvávajícím problémům v otázkách, jako je dodržování lidských práv na Kubě. Americké embargo stále zůstává v platnosti, zrušit ho může pouze Kongres.

Zdroj dodal, že vláda doufá, že formálně informuje Kongres o záměru znovu otevřít havanskou ambasádu v příštích dvou týdnech. Ministerstvo zahraničí má ze zákona povinnost informovat Kongres o takovém závěru nejméně 15 dní předem.

Kubánská komunistická vláda zřejmě bude jednat synchronizovaně s USA v případě znovuotevření ambasády. Zatím však není jasné, jak dlouho bude trvat, než země jmenují své velvyslance. V rámci příprav Kuba již před budovou svého velvyslanectví ve Washingtonu znovu vztyčila velký stožár. Vlajka bude vyvěšena až po formálním oznámení obnovení vztahů.