Dohoda o brexitu může být za pár týdnů, tvrdí severoirští unionisté

Muž protestuje proti brexitu, v rámci demonstraci si zbudoval hraniční přechod mezi Irskem a Severním Irskem.

Muž protestuje proti brexitu, v rámci demonstraci si zbudoval hraniční přechod mezi Irskem a Severním Irskem. Zdroj: Profimedia.cz

Dohoda upravující pobrexitové vztahy Británie a Evropské unie může být podepsána v řádu týdnů. Před svým jednáním v Bruselu to prohlásila šéfka severoirské strany DUP podporující menšinovou vládu britské premiérky Theresy Mayové. Zároveň zopakovala, že její strana odmítá jakékoli rozdíly v obchodních a celních podmínkách pro Severní Irsko a zbytek Británie.

„Chci dohodu přijatelnou pro všechny a myslím, že možnost jejího dosažení je naprosto reálná, pokud bude politická vůle,“ řekla před odletem do Bruselu předsedkyně DUP Arlene Fosterová rádiu BBC. „Pevně doufám, že dohoda bude během několika týdnů,“ dodala šéfka strany, která stejně jako Mayová nechce přistoupit na dosavadní návrhy EU ohledně režimu na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Bruselští vyjednávači chtějí v rámci pojistky pro případ, že se nepodaří smlouvu uzavřít, udržet sever Irska v unijním hospodářském a celním prostoru, což by však znamenalo rozdílné podmínky pro Belfast a Londýn. Mayová po zářijovém neformálním summitu v Salcburku vyzvala představitele unie, aby přišli s novým kompromisním návrhem v tomto zásadním sporném bodě.

Diplomaté v Bruselu v posledních dnech vypouštějí do médií optimistické informace, podle nichž se dohoda včetně zmíněného kompromisu ohledně irské hranice blíží.

Fosterová bude dnes v belgické metropoli hovořit s hlavním vyjednávačem EU Michelem Barnierem, který pak ve středu seznámí Evropskou komisi s aktuálním stavem jednání. Obě strany již velmi tlačí čas, neboť případnou dohodu musí schválit britský parlament i všechny členské země před britským odchodem na konci března. Brexit bude hlavním tématem evropského summitu příští týden v Bruselu.