Dohoda s Ankarou je na hraně mezinárodního práva, říká prezidentka Litvy

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová Zdroj: ctk

Na hraně mezinárodního práva je záměr dohody mezi Evropskou unií a Ankarou o vracení všech migrantů do Turecka. Při příchodu na summitu EU v Bruselu to dnes novinářům řekla litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Na summitu se má unijní osmadvacítka nejprve shodnout na textu dohody, než ji v pátek potvrdí s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

„Myslím, že je velmi komplikovaná, bude složité ji prosadit a je na hraně mezinárodního práva,“ řekla Grybauskaitéová. Přesto doufá, že EU se dnes „na něčem“ shodne.

Prezidentka této pobaltské země tak při příchodu v zásadě ilustrovala dnešní slova dobře informovaného unijního představitele, který právě pochybnosti části členských zemí o legálnosti navrhovaného modelu vracení migrantů označil za jeden ze dvou zatím stále sporných bodů. Druhým je trvající odpor Kypru kývnout byť jen na diskusi o možnosti otevřít některé další kapitoly v přístupových jednáních s Tureckem.

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis to dnes při příchodu potvrdil. „Je to jednoduché. Pokud Turecko splní své závazky podle ankarského protokolu, pak není žádný problém. Ale bez toho se nepohneme,“ řekl novinářům.

Turci před deseti dny unii nabídli, že vezmou plošně zpět z řeckých ostrovů všechny migranty, kteří tam od určitého data dorazí. Výměnou za každého Syřana mezi nimi by měla EU z Turecka na své území přesídlit jiného syrského uprchlíka s právem na azyl.

Kypr dál jednoznačně vylučuje další pokrok v přístupových jednáních s Tureckem, pokud jej Ankara neuzná

Koncept plošného vracení kritizovaly nevládní organizace zabývající se lidskými právy i úřady Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Evropská komise ve středu vysvětlila, že migranti budou vraceni na základě několika právních postupů, a že vše je legální. Pochybnosti všech zemí ale nerozptýlila.

Kypr dál jednoznačně vylučuje další pokrok v přístupových jednáních s Tureckem, pokud jej Ankara neuzná. Předseda summitů Donald Tusk dnes před polednem poznamenal, že je ohledně výsledků jednání mnohem více „opatrný než optimistický“.

Pokud se přes všechny nynější spory země EU večer na textu dohody shodnou, měl by ho ještě v noci probrat Tusk s Davutogluem, než v pondělí začne oficiální jednání.