Dohoda s Tureckem nemá ani poloviční šanci uspět, říká rakouský prezident

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

Šance, že dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů uspěje a zastaví proud uprchlíků mířících do Evropy, je poměrně malá, jen zhruba 35procentní až 50procentní. V rozhovoru pro nedělník Presse am Sonntag to řekl rakouský prezident Heinz Fischer. V rozhovoru zároveň odmítl kritiku německé kancléřky Angely Merkelové, která se nesouhlasně vyjádřila o rakouských kvótách na počet přijímaných žadatelů o azyl. Podle něj její hodnocení „není logické“.

Fischer nepovažuje za správné, že Merkelová důrazem na dohodu s Tureckem vsadila co se týče řešení migrační krize jen na jednu kartu. „Ona doufá… Ale když bude něco fungovat jen s pravděpodobností 35 nebo 50 procent, pak na tom nemůžu s odpovědností stavět něco, na čem závisí osud tisíců lidí,“ řekl prezident.

Fischer prý krok rakouské vlády, která v únoru rozhodla, že země přijme za rok nanejvýš 37 500 žadatelů o azyl, v zásadě podporuje.

Stále se prý ale nemůže zbavit pocitu stísněnosti, když myslí na tisíce lidí, kteří utíkají před válkou a mají podle mezinárodních pravidel právo na ochranu. Přesto jsou nyní podle Fischera nutná určitá pravidla, protože jinak by Rakousko mohlo mít kvůli obrovským masám uprchlíků vážné problémy.