Dolní Manhattan ožívá po Sandy jen pomalu

Následky hurikánu Sandy

Následky hurikánu Sandy Zdroj: profimedia.cz

Téměř dva týdny poté, co se hurikán Sandy přehnal přes severovýchodní pobřeží Spojených států, zůstává třetina dolního Manhattanu, kde se nachází i slavná Wall Street, paralyzována a rychlá náprava není v dohledu. Kancelářské budovy na jihu ostrova zůstávají potemnělé, restaurace a obchody jsou prázdné a jedinými známkami je přítomnost dělníků a dunění benzinových generátorů elektřiny.

Tisíce zaměstnanců a obyvatel jižního Manhattanu musely najít útočiště v jiných částech města, což u Newyorčanů vyvolává nepříjemné vzpomínky na následky teroristických útoků z 11. září 2001. Sandy zvedla hladinu vody omývající hlavní newyorský ostrov více než o čtyři metry a voda zaplavila ulice a sklepy budov ve finančním distriktu. Hurikán tak posílil debaty o zranitelnosti Manhattanu vůči bouřím a záplavám.

Experti odhadují, že opravy poškozených domů se budou podle míry poničení pohybovat od pěti do třiceti milionů dolarů za každou. Minulý pátek zůstávalo podle realitní společnosti Jones Lang LaSalle uzavřeno 40 budov, třetina z celkových 9,3 milionu metrů čtverečních kancelářských prostor, které se v oblasti nacházejí.

Majitelé kancelářských budov, obchodníci, restauratéři a další drobní živnostníci také utrpí ztrátu desítek milionů dolarů na ušlých tržbách a nájemném.

Na seznamu společností, které raději svým zaměstnancům našly náhradní prostory, patří největší jména na Wall Street včetně investiční banky Morgan Stanley, pojišťovací skupiny AIG nebo právní kanceláře Sullivan & Cromwell.

Citigroup přemístila svých 1800 zaměstnanců z prestižní adresy 111 Wall Street do svých kanceláří ve středním Manhattanu a do okresu Westchester na sever od města. Právní kancelář Stroock & Stroock & Lavan, která měla přibližně 230 právníků na adrese 180 Maiden Lane, zase využila svého spojenectví s právníky v Kirkland & Ellis, se kterými občas spolupracují na některých kauzách a kteří uvolnili část svých prostor ve středním Manhattanu.

Škoda způsobená Sandy se však ani zdaleka neblíží situaci po útocích na Světové obchodní centrum před jedenácti lety. Tehdy zůstalá celá čtvrť uzavřená po celé týdny a některé firmy se do svých původních kanceláří nikdy nevrátily. Podle někdejší studie kanceláře newyorského starosty přišlo tehdy město New York na ušlých tržbách, zničených budovách, infrastruktuře a odchozích nájemnících o 21,8 miliardy dolarů.

New York - od našeho zpravodaje